De honnan származik ez a sütemény?
A Ferdinándnak van pontos születésnapja is, hiszen egy lakodalomban szolgálták fel először 1923. március 10-én. Ez a nap tehát a karcagi ferdinánd születésnapja, amikor B. Kiss János földbirtokos elvette nőül Örsi Tóth Máriát. A vacsora végén felszolgáltak egy különleges sütményt, amelyet másfél literes lábasokban sütöttek kerekre. A környékbeli gazdasszonyok még soha nem láttak azelőtt ilyen süteményt.
Gyorsan ki is nyomozták, hogy a receptet a vőlegény édesanyjának barátnője, Mile Mária hozta a felvidékről. Olyan nagy sikere lett a süteménynek, hogy villámgyorsan elterjedt a környéken, nagyobb lakodalmakkor összeszedték a faluban az összes másfél literes lábast, hogy elegendő mennyiségű Ferdinánd készülhessen. Szerencsére mindenkinek a neve, ismertetőjegye a fazék fenekén volt, így nem keveredtek össze az ötletes süteményes formák.
A környéken hamar elterjedt és immár 100 évvel később is közkedvelt. Kunmadarason például Ferdinánd Bistro is van, ahol megkóstolhatjátok a csodálatos süteményeket.
Itt találtok egy videót arról, hogyan sül fazékban a Ferdinánd: https://fb.watch/ohSLSbzrV3/
Alapanyagok sütéshez: Marbellíta cukrászkellék