Lila Füge - Sütés, Főzés, Konyhai Kísérletezések

Lila Füge - Sütés, Főzés, Konyhai Kísérletezések

Sütemény: A Ferdinánd tekercs története

2023. december 11. - GingirLy
Ferdinánd. Ha valaki Karcag környékén kimondja ezt a szót, mindenkinek összefut a nyál a szájában. A Ferdinánd tekercs egy vajas csiga, amit olyan szorosan raknak egymás mellé, hogy egy kerek süteménnyé sül össze. Van aki nem bízza a véletlenre, a Ferdinándot eleve kis fazékban süti.

De honnan származik ez a sütemény?

ferdinand-tekercs.jpg

A Ferdinándnak van pontos születésnapja is, hiszen egy lakodalomban szolgálták fel először 1923. március 10-én. Ez a nap tehát a karcagi ferdinánd születésnapja, amikor B. Kiss János földbirtokos elvette nőül Örsi Tóth Máriát. A vacsora végén felszolgáltak egy különleges sütményt, amelyet másfél literes lábasokban sütöttek kerekre. A környékbeli gazdasszonyok még soha nem láttak azelőtt ilyen süteményt.

Gyorsan ki is nyomozták, hogy a receptet a vőlegény édesanyjának barátnője, Mile Mária hozta a felvidékről. Olyan nagy sikere lett a süteménynek, hogy villámgyorsan elterjedt a környéken, nagyobb lakodalmakkor összeszedték a faluban az összes másfél literes lábast, hogy elegendő mennyiségű Ferdinánd készülhessen. Szerencsére mindenkinek a neve, ismertetőjegye a fazék fenekén volt, így nem keveredtek össze az ötletes süteményes formák.

A környéken hamar elterjedt és immár 100 évvel később is közkedvelt. Kunmadarason például Ferdinánd Bistro is van, ahol megkóstolhatjátok a csodálatos süteményeket.

Itt találtok egy videót arról, hogyan sül fazékban a Ferdinánd: https://fb.watch/ohSLSbzrV3/

Alapanyagok sütéshez: Marbellíta cukrászkellék

A bejegyzés trackback címe:

https://lilafuge.blog.hu/api/trackback/id/tr3518278349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása