Konyhai kísérleteim,
sütés, fôzés, álmodozás.
Amikor éppen nem
csinálom, itt írok róla.
Gasztronómia.
Bolondulásig.

hétfő, szeptember 21, 2015

Segítsüti 2015 ősz: máktorta fügével és krémsajttal

Az idei Segítsüti őszi kiadásába visszatérek én is. Stílusosan egy fügés sütivel. Szeressétek és licitáljatok rá, na meg persze a többi sütire, hogy minél több pénzt gyűjtsünk a a Mosoly Alapítvány számára!

Lisztmentes máktorta fügével és krémsajttal

img_1341.jpg

A sütiről: lisztmentes máktorta az alapja, amire egy réteg krémsajt, majd konyakban és mézben karamellizált fügék kerültek. A konyakos karamellt belekevertem a krémsajtba, hogy még finomabb legyen. És az is lett.

A Mosoly Alapítvány egy szuper kezdeményezés, célja, hogy a beteg gyerekeknek segítsen feldolgozni a súlyos betegségük okozta traumát, főleg ingyenes mese- és művészetterápiával. Munkájukról itt olvashattok bővebben.

A Segítsütit biztosan ismeritek már, évente kétszer sütnek isteni sütiket a lelkes gasztrobloggerek, hogy egy virtuális licit után a gyűjtött pénzt a kiválasztott alapítványnak eljuttassák és ezzel segítsenek rászoruló gyerekeken. Három napig lehet licitálni a Segítsüti oldalán, és aki a legtöbbet ígéri az egyes sütiért, a bloggerrel egyeztetett időpontban megkapja. Természetesen a friss, csak neki készült sütit :) Erről minden infót részletesen megtaláltok itt.

img_1325.jpg

Licitre fel!

Ajánlott bejegyzések:

kedd, május 27, 2014

Túrós táska felfújt

Nem. Ezt a reggelit nem úgy találtam ki, hogy maradt egy kis túrós táska. Túrós táska soha nem marad csak úgy ott, ahol és reggelizem. És egyébként is, ehhez a recepthez sok túrós táska kell. És persze jó fajta, de ebbe most inkább nem megyek bele. A lényeg, hogy ne a legtöbb helyen kapható levegős fajtát vegyétek, hanem legyen minél tömörebb, vajasabb és túrósabb. Gyengém a jó túrós táska, jobban szeretem, mint a legklasszbbul elkészített kakaós csigát, és egy lusta vasárnap reggel, amikor még csak  épp elkezdtem azon gondolkozni, hogy mit kellene enni reggelire, bekúszott a fejembe a gondolat, hogy az eper, a vaníliás krém és a túrós táska igazán tökéletesen illene ahhoz a bizonyos reggeli hangulathoz. Persze aznap nem lett belőle túrós táska felfújt, de csak egy egészen picikét kellett várni.

Túrós táska felfújt eperrel

turostaska felfujt.jpg

Tényleg érdemes ehhez a recepthez jobb helyen, pl. cukrászatban, megbízható pékségben beszerezni a túrós táskát, mert az igazi vajas tészta sokkal jobban viselkedik a vaníliás krémfürdőben, a ropogós részek tényleg ropogni fognak és a töltelék is feltehetően valódi vaníliával készül, magáról a túróról nem is beszélve. Mivel a péksütemény készen kerül a felfújtba, nyugodtan össze lehet dobni aznap, a reggeli előtt, krémfőzéssel és sütéssel együtt megvan 40 perc alatt. Különleges alkalmakra elég impozáns reggeli, én pl. elfogadnám a szülinapomra, nagy duzzogva málnával is.

Recept (4-6 főre)

6 db túrós táska
4 tojássárgája
5 ek cukor
1 vaníliarúd
1/2 l tej
15 dkg eper
2 ek hideg vaj
2 ek durvára vágott natúr pisztácia

Az epret megpucolom, megmosom és negyedelem. A sütőt 190 fokra előmelegítem

A túrós táskákat 3-4 cm-es darabokra vágom. Egy hőálló tál aljára darabolok 1 ek hideg vajat. Beleszórom a túrós táska darabok felét. Rászórom az epret, majd a maradék túrós táskát.

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukorral. Egy kis lábosban forrásig melegítem a tejet a vaníliarúd kikapart magjaivel és a rúddal. A rudat kiveszem, a tejből 1 merőkanálnyit a tojáshoz keverek, majd az egészet visszaöntöm a lábosban és alacsony láng felett addig főzöm, amíg besűrűsödik és a kanál hátoldalát egynletesen bevonja. Az előkészített túrós táskákra öntöm, megszórom durvára vágott natúr pisztácival és 20-25 percre a sütőbe teszem, amíg szép aranyszínűre és ropogósra sül. Friss eperrel tálalom.

turostaska felfujt 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, január 13, 2014

2014. a főzelék éve lesz

Nem vagyok képes megalkotni a saját 2014-es gasztrotrend előrejelzésemet, de nagyon szívesen olvasgatom másokét. Van aki azt állítja, hogy az eclair (ekler fánk) lesz a menő desszert (nálam kb. pont egy éve az, de mindegy), sőt az év macaronja (jaj ne!), mások szerint a canelé a tuti befutó. Hogy őszinte legyek, nekem  mindegy, mindkettő jöhet, akár egymás után is, sőt még elkészíteni is hajlandó vagyok bármelyiket. Ebben az egyben nem fogok megváltozni, ígérem. Azt se tudom, hogy a főzelékek átalakulnak-e idén a háziasszonyok keze alatt és szerelembe esünk-e ezzel a témával újra, de ha Szatmári Feri blogját csak egy kicsit többet olvasgatjuk, nagy bajunk nem lehet - az pedig tuti biztos, hogy mindenki legalább egy "kreatív főzeléket" készít majd az idén. 

Babfőzelék paradicsommal és indiai beütéssel

babfozelek.jpg

2014-re csak pár egészen egyszerű dolgora szeretnék jobban odafigyelni, ezeket majdnem minden évben megfogadom és kis lépésekkel haladok is a megvalósításban. Ebben sokat segít az óvodai menza. Néha úgy érek az oviba, hogy még ebédelnek a gyerekek. Most pénteken például sajtos tészta volt az ebéd. Gyakorlailag üres tésztát ettek, abból is a szétfőtt, kihűlt, majd mikróban megmelegített verziót. Ilyenkor gyorsan megfogadom, hogy

- több zöldséget eszünk. Mindegy, hogy már így is viszonylag sok a zöldség, mindig lehet több.

- normális reggeliket készítek. Reggel még én is frissebb vagyok, nekem könnyebb ilyenkor egy kicsit jobban odatenni magam, mint este. Kakaós csigát csak egy héten egyszer, a többi napon változatos, egészséges reggelit eszünk. És télem minden nap egy pohár turmix vagy smoothie.

- nagyobb adag ebédet főzök, hogy maradjon vacsorára is meleg kaja. Arra nem vagyok berendezkedve, hogy külön meleg vacsit főzzek, ez a gyenge pontom.

- figyelek a változatosabb gabonafogyasztásra. A rizs, bulgur, kuszkusz, (tészta) bűvkörből nehezen lépek ki a mindennapok során, pedig ha van itthon több féle rizs és egyéb gabonafélék, semmibe nem kerül ezeket egy kicsit variálni.

- nem dobok ki ételt. Mndent felhasználok. Legalábbis igyekszem.

Recept

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es darab gyömbér
2 ek étolaj
1 nagyobb sárgarépa
1 tk őrölt római kömény
1 tk garam masala
2 babérlevél
1 doboz konzerv paradicsom
1/2 kg gyöngybab
1/2 l zöldség alaplé
só,
frissen őrölt fekete bors

Közepes lábosban felhevítem az olajat, rádobom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Puhára párolom. Hozzáadom a fűszereket és 2 percig pirítom. A sárgarépát vastagabb szeletekre vágom, a lábosba teszem, majd hozzáadom a babot és a paradicsomot is. Sózom, borsozom. Felöntöm alaplével és lefedem. Közepes lángon kb. 1 órát főzöm, amíg a bab megpuhul és a főzelék besűrűsödik. 1/3 részét kiszedem, botmixerrel pürésítem, majd  a főzelékhez keverem - ezzel sűrítve. Tálaláskor a tetejére friss korandert és fekete szezámmagot szórok.

babfozelek 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, december 23, 2013

Süti süti süti - kicsiknek és nagyoknak

Kinek kell még karácsony előtt újabb sütirecept? Kinek nem? Hiába vannak meg a megkerülhetetlen alapsütik minden családban, azt veszem észre, hogy óriási a nyitottság ilyenkor mindenkiben az újabb receptekre. Záproznak a kérdések, hogy lesz-e még valami új receptem karácsony előtt és erre nem válaszolhatok nemmel. A legjobb dolog a karácsonyi készülődésben a sütiillat, ez biztos. Én különösen a késő esti/éjszakai sütiillatot szeretem, mert az azt jelenti, hogy már csak én vagyok ébren és a konyhában. Szeretek ilyenkor molyolni, megnyugtat, ráhangol az ünnepre, levezeti a napi feszültséget és a sütőből kikerülő kekszek közül én tömhetem a számba az elsőt. Most mégis olyan recepteket hozok, amiket direkt gyereknek találtam ki. Vagyis a recepteket nem én találtam ki, mert alapreceptek, de különösen alkalmasak arra, hogy gyerekekkel süssük meg ezeket a sütiket.

xmas cookies 3.jpg

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy R2r ovijában az adventi készülődés egyik programpontjaként az egész csoport (kivéve persze a fiúkat, akik inkább előadással készültek, de R2r hős volt és kuktáskodott nekem - neki persze ez természetes és nagyon büszke volt - én meg rá) ezeket a sütiket gyúrta, formázta, díszítette és azóta minden nap kétszer, reggel és este, szaladnak hozzám a lányok, integetnek messziről az anyukák és üzennek az óvónénik, hogy adjam már oda a recepteket. Hát íme :)

Vajas lekváros keksz

xmas cookies.jpg

Lekváros keksz - a gyerekek imádták ezeket készíteni, igazi kézműves feladat a tésztából golyócskákat gyúrni, utána pedig buli a kis ujjaikat belenyomkodni. kb. 40 keksz lesz ebből a mennyiségből.

25 dkg puha vaj
8 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tk vaníliakivonat
25 dkg liszt
1/2 tk só
kb. 20 dkg lekvár (akár több féle)

A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.

A vajat és a cukrot robotgépben krémesre verem. Közepes fokozaton egyenként hozzáadom a tojásságákat és a vaníliakivonatot, jól kikeverem. Folyamatosan adagolva hozzáadom a lisztet és a sót és alacsony fokozaton addig keverem, amíg a tészta összeáll. Kis diónyi golyókat formázok belőle és ezeket egymástól néhány centire az előkészített tepsire teszem. A hüvelykujjammal mindegyik sütibe egy kis mélyedést nyomok. A sütiket 8-10 percig sütöm, amíg egy kis színt kapnak. Kiveszem őket a sütőből és az ujjlenyomatom helyére 1-1 kiskanálnyi lekvárt kanalazok. Visszateszem a sütőbe és tovább 5 percig sütöm, amíg a lekvr megolvad a sütik szélei pedig aranybarnák lesznek. Rácson hagyom őket kihűlni.

Barnított vajas keksz

xmas cookies 2.jpg

Barnított vajas keksz - ennek a linzer szerű tésztának az a nagy előnye, hogy jól tartja a formáját és ez kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy a gyerekek a kedvenc kiszúróformáikkal nekiessenek. A barnított vajtól kellemes karamellás-mogyorós íze lesz, ennek a fenlőttek is örülni fognak.

18 dkg vaj
25 dkg liszt
3 dkg kukoricakeményítő
15 dkg világos barnacukor
1 tojás
3/4 tk só
1 tk vaníliakivonat

A vajat kis lábosba teszem és közepesen alacsony lángon 8-10 percig hevítem, amíg felforr és kicsit lepirul - akkor jó, ha mogyorós illatot áraszt, a lábos alján kis barna darabkák jelennek meg, de nem ég meg. Lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni. Beteszem a hűtőbe és hagyom fékeményre szilárdulni.

A lehűlt vajat és a cukrot robotgépben krémesre verem. Közepes fokozaton hozzáadom a tojást és a vaníliakivonatot, jól kikeverem. Folyamatosan adagolva hozzáadom a lisztettel elkevert sót és keményítőt és alacsony fokozaton addig keverem, amíg a tészta összeáll.

A tésztát két részre osztom, koronggá lapítom, fóliába tekerem és fél órára a hűtőbe teszem. Egyszerre egy adag tésztával dolgozom innentől: 3-4 mm vastagságúra kinyújtom, tepsire teszem és is,ét 15 percre behűtöm a tésztát. Eztuán kiszúrom, a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütöm, amíg halványsárga színt kapnak.

Tetszés szerint díszítem sütés előtt betűnyomdával, dekorcukorral, vagy sütés után tojásfehérjés-cukros mázzal.

Üljetek sokan az asztal körül! Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

Ajánlott bejegyzések:

kedd, december 17, 2013

Pisztáciás csirke korma

Nem titok, hogy pisztácia rajongó vagyok. Ezt a kötődést a közel-keleten töltött évek alapozták meg, ahol elképzelhetetlen az élet (állandó) pisztáciaropogtatás nélkül. Ez persze elsősorban a sózot-pörkölt pisztáciára vonatkozik - hihetetlen kultúrája van a fogyasztásnak: a hozzáértők (és mindenki az) hosszasan válogatnak, amíg megtalálják a számukra ideális párosítást a pörkölés (esetleg fűszerezés) és az adott pisztácia fajtája között. Nem léphet az ember úgy irodába, üzletbe, vagy érkezhet vendégségbe, hogy ne lenne kikészítve egy kis rágni való pisztácia. És akkor még csak a sózott, pörkölt pisztáciáról van szó.

Pisztáciás csirke korma

pisztacias csirke 2.jpg

Ehhez az ételhez natúr pisztáciára vagy pisztácia pasztára van szükség. Amikor ilyesmihez jutok, azonnal késztetést érzek, hogy valami édességet gyártsak belőle, de most erős voltam és ennek utólag nagyon örülök - sós ételekben is remekül működik. Szoktam pisztáciás hummuszt készíteni, de ez az indiai fűszerezésű csirke recept bekerül a kedvencek közé. Másodjára tökmag pasztával (tökmag vajnak is nevezik) készítettem és úgy is nagyon nagyon finom. Harmadszor pedig tökmag és pisztácia keverék volt az alap. Imádtuk úgy is.

Recept

1 kg csirkemell filé
25 dkg natúr, hántolt pisztácia
5 ek tejszín
3 ek joghurt
2 közepes hagyma
1 kis darab gyömbér
6 gerezd fokhagyma
1 tk garam masala
2 babérlevél
1/2 tk őrölt fehér bors
1 közepes paradicsom hámozva, kockára vágva
1/2 tk zöld kardamom
kis csokor friss koraiander

étolaj
kb. 4 dl csirke alaplé

A pisztáciát a tejszínnel késes aprítógépben pasztává őrlöm.

Egy közepes lábosba 3 ek olajat öntök, felhevítem és megpárolom rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadom a finomra vágott gyömbért és a kardamom kivételével a fűszereket, majd 2 percig pirítom. Hozzáadom a pisztácia pasztát is és további 2 percig pirítom kevergetve.

Hozzáadom a falatnyi kockára vágott csirkét, 5 percig pirítom, majd belekeverem a paradicsomot és a joghurot. Ízlés szerint sózom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen ellepi és 15-20 perc alatt fedő alatt puhára főzöm a húst. Ha kell, a mártáson lazítok egy kevés alaplével vagy vízzel. A végén hozzákeverem a kardamom port, tálaláskor friss korianderrel és néhány szem pisztáciával szórom meg. Gőzölt basmati rizzsel az igazi.

A pisztáciát a Noosti Kft--től kaptam.

pisztacias csirke.jpg

Ajánlott bejegyzések:

péntek, december 06, 2013

Kelbimbó wokban - kelbimbópárbaj folytatás

A hét végére jut még egy utolsó kelbimbós recept. Tényleg csak azért, mert annyira szeretem és ezt zsarnok módon ráeröltetem a környezetemre is (na jó nem). Ezt most megint mindenki nagyon szerette, úgyhogy érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert elég gyorsan megvan. Mint minden wokos ételnél, az előkészületek igényelnek csak némi időt, aztán ha minden kéznél van a wokban percek alatt összeáll az ebéd vagy éppen a vacsora.

Wokos kelbimbó pirított marhahússal, kesudióval

stir fry kelbimbo.jpg

Az egyetlen különlegesebb hozzávaló, aminek beszerzése némi nehézséget okozhat, a szilvaszósz. A kínai konyha egyik népszerű szósza ez, kicsit pikáns, enyhén csípős és intenzív szilva íze van önmagában, de az ételekbe szépen belesimul és különleges ízt ad nekik. Kisgyerekeknek készülő ételebe is nyugodtan bele lehet tenni. Ázsiai boltokban beszerezhető.

Recept

3 ek szilvaszósz
3 ek szójaszósz
1 ek rizsecet
4 ek étolaj
1/2 kg kelbimbó
30 dkg marhahús (hátszín vagy bélszín) vékony, falatnyi szeletekre vágva
2 csomag újhagyma 2 cm-es darabokra vágva
5 gerezd fokhagyma összetörve, finomra vágva
2 ek finomra vágott friss gyömbér
1 nagy sárgarépa vékony, falatnyi szeletekre vágva
2 ek szezámolaj
5 dkg pirított natúr kesudió
koriander a tálaláshoz
főtt rizs

A szószokat elkeverem a rizsecettel és félreteszem. A wokot felhevítem, beledobom a kesudiót és szárazon megpirítom. Kiszedem, félreteszem.

A kelbimbó külső leveleit leszedem, a bimbókat ketté vágom és gőzőlőbetétes lábosban félpuhára párolom.

A wokban 1 ek olajon hirtelen lepirítom a vékonyra szeletelt marhahús felét, kiszedem és újabb 1 ek olajon a maradék húst is 1-2 percig pirítom, majd ezt is kiszedem. A maradék olajat a wokba öntöm, megfuttatom rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadom a sárgarépát és az újhagymát. 2 percig pirítom, majd beledobom az előgőzölt kelbimbót is. További 1 percig pirítom magas lángon, végül összeforgatom a pirított hússal és nyakon öntöm a szósszal. 1 percig rotyogtatom, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Ízlés szerint sózom, borsozom (szereti a sok frissen őrölt feketeborsot). Tálaláskor meglocsolom kevés szezámolajjal és megszórom a pirított kesudióval és friss korianderrel. Felnőttenek fiss csilit is dobok rá. Főtt rizzsel kínálom.

stir fry kelbimbo 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

kedd, december 03, 2013

Kelbimbópárbaj

A múlt heti kelbimbós pasta arra késztette Zét, a Szárnyas Ízvadászt, hogy visszavágjon egy kelbimbó főzelék videóval. Videót én magam nem tudok forgatni, de nem hagyhatom válasz nélkül a felhívást a kelbimbópárbajra. Már csak azért sem, mert azóta több jelentkező is akadt, hogy beszállnának a küzdelembe (igaz, Főzelékes Feri?!), így a hét végére több klassz kelbimbós receptre is szert tehetünk. Ez így azt hiszem mindenkinek jó lesz, az én kelbimbómissziómat mindenképpen elősegíti. Akinek kedve van még csatlakozni, tegye meg, csak jelezzétek a Lila Füge Facebook oldalán, hogy hol találjuk  a kelbimbós recepteket!

Én most egy kicsit férfiasabb recepttel szállnék harcba, kimondottan azért, mert szerintem ez egy szuper kaja és én is nagyon szeretem pedig nem vagyok pasi. Az édeskés, roppanós kelbimbó nagyon szereti a fütös ízű húsokat, értsd szalonna, bacon vagy sonka, de a kolbásszal is igen jó elvan, főleg, ha az még csíp is egy kicsit. Próbáljátok csak ki!

Pirított kelbimbó sült kobásszal és sajtos morzsával

piritott kelbimbo 2.jpg

Recept

1/2 kg kelbimbó
2 pár sütni való kolbász
25 dkg kenyér héja nélkül
4 ek frissen reszelt sajt (parmezán és vmi zsírosabb sajt vegyesen)
2 ág kakukkfű
8 ek olíva olaj
1 ek dijoni mustár
1 ek fehérborecet

bors

Az öntethez simára keverek 5 ek olíva olajat 1 ek mustárral és 1 ek fehérborecettel. Sózom, borsozom, félreteszem.
Egy gőzőlőbetétes lábosban vizet forralok és félpuhára gőzölöm a kelbimbókat (lehet párolni vagy blansírozni is), papírtörlőre szedem.
A kenyeret nagyobb darabokra vágom, késes robotgépben morzsává aprítom. Egy serpenyőben 3 ek olíva olajat felhevítek, ezen megpirítom a morzsát és összeforgatom a reszelt sajtokkal.
A kolbászokat a kakukkfűvel egy nagy serpenyőben készre sütöm. A kolbászokat kiszedem, a kisült zsírt felhevítem és lepirítom rajta az előfőzött kelbimbókat. Összeforgatom a morzsával, a sült kolbásszal és meglocsolom az öntettel.

piritott kelbimbo.jpg

Ajánlott bejegyzések:

péntek, november 29, 2013

Kelbimbó mindenféleképpen

Újdonsült kultúrmisszióm, hogy mindenkivel kelbimbót etessek, aki a zöldség nevének hallatán intenzív fanyalgásba kezd. A lelkem mélyén megértem a kiborulást, mert az én emlékeimben is élénken él az a bizonyos menzás kelbimbó főzelék, ami mindannyiunk számára egy életre tönkretette ez élményt (és ez nem csak a kembimbóra igaz). Nyúlós, nyálkás, édeskés, szürke, csirízes massza, benne a szanaszét főzz kis gumókkal - na ez az egyetéen elkészítési módja a kelbimbóbak, amit nem viselek el.

kelbimbo pasta 2.jpg

Ezen kívül viszont annyi mindent lehet belőle készíteni, hogy most - hiszen szezonja van - legalább egyszer egy héten eszünk valami kelbimbós ételt. Lehet a főzelék is jó, nagyon is, de csak simán lepirítva vagy sütve is szuperfinom a "kicsi káposzta" (R2r). Annyi a fontos, hogy semmiképpen nem szabad túlfőzni - akkor szürkül el, lesz puha és édeskés. Ha csak annyira hőkezeljük, hogy még élénk zöld marad a színe, a külseje puha és belül még ress, na akkor tökéletes. Ez most egy szuperegyszerű recept, de egy olyan napon, amikor csak magamnak főzök (mert néha ilyen is van), ez pont elég. Megeszem és utána pihi!

Recept

40 dkg spagetti vagy makaróni
15 dkg füstölt sonka
4 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
20 dkg kelbimbó
1/2 dl száraz sherry vagy fehér bor
1 ek magos dijoni mustár
2,5 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors

A tésztát fogkeményre főzöm

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, rádobom az összetört fokhagymát és a felkockázott sonkát. 3 perc alatt lepirítom, kiszedem és félreteszem. A kelbimbót megmosom, végeit levágom, sérült külső leveleit leszedem. A bimbókat kettévágom, a serpenyőbe még egy kevés olajat öntök és rádobom a megtisztított kelt. 1 percig pirítom, majd felöntöm a sherrível és magas lángon tovább főzöm, amíg az alkohol elpárolog és a sherry szinte eltűnik. Ekkor hozzákeverem a magos mustárt, elkeverem, felöntöm tejszínnel és 1 percig közepes lángon sűrítem. Közben sózom, borsozom. Végül beleforgatom a tésztát, a pirított sonkát és fokhagymát, egy kevés finomra vágott petrezselymet, megszórom frissen reszelt parmezánnal és tálalom.

kelbimbo pasta.jpg

Ajánlott bejegyzések:

szerda, november 20, 2013

Kell egy jó szuvidolt csülök

Nem kerülhettem el a végzetem, nálam is landolt egy Sous Vide Supreme egy kis időre. Ez egy SZUVIDÁLÓ (szuvidoló?) masina, amivel éttermi minőségű ételeket lehet otthon készíteni. Nem vagyok felkent mestere a dolognak, még csak most próbáltam először és bevallom, csak azért most, mert egyáltalán nem szerettem volna rákattani. Pedig rá lehet. Arról, hogy mit tud a technológia lehet olvasni rengeteget, pl. itt vagy itt vagy itt. Akit érdekel, már biztosan tudja, hogy mi is ez, akit eddig nem izgatott, annak csak annyit mondanék, hogy tényleg izgi, de jó sokat kell vele kísérletezni. Röviden annyi a lényeg, hogy a vákumozott ételt alacsony hőmérsékleten készítjük el, így koncentrált ízt és csodálatos állagot adva elsősorban a húsoknak, de igazából mindennek: el lehet készíteni így a tökéletes tojást, a fantasztikus halat vagy a verhetetlen kacsamellet (bár a kacsamell szerintem pont az, ami varázslat nélkül is megoldható) és persze zöldségeket is. Mivel én most tényleg a játszadozásra koncentráltam egy igazi cupákos és tőlem amúgy elég távol álló hússal szórakoztam egy kicsit. Csülköt szuvidáltam. És persze, hogy jó lett. Nézzétek! (És ezzel debütál az első főzős videó a blogon, tádááám, izgi!)

Sous vide ügyben nem szeretnék sokat okoskodni, van még mit kitapasztalnom, a csülök esetében a lényeg annyi, hogy 58-63ºC között készüljön, mégiscsak sertéshúsról van szó.

Recept

1 kisebb kicsontozott sertés vagy mangalica csülök
3 tk római kömény
1 tk füstölt paprika
4 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
4 babérlevél

frissen őrölt fekete bors

2,5 dl barna sör
2 dl húsleves
3 dkg vaj

A húsról levágom a bőrt és félreteszem. A húst bedörzsölöm sóval, borssal, római köménnyel és füstöt paprikával. Vákumzacskóba teszem, beledobálom az összetört fokhagymát, a babérlevelet és a rozmaringot, levákumozom és 12-14 órára 60 fokos vízfürdőbe teszem. Amikor a hús elkészült. a bőrét bevagdosom, sózom, borsozom és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. Rterítek egy másik sütőpapírt és ráteszek valami súlyt (pl. egy másik tepsit), hogy sütés közben ne pöndörödjön össze. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütöm.

A húst kiveszem a vákumzacskóból, a húslét egy kis lábosba szűröm. Hozzáadom a sört és a húslevest és ötödére beforralom. Amikor kész, beledobok egy darab vajat.

A húst forró serpenyőbe teszem és minden oldalára kérget sütök. Felszeletelem, a tetejére teszek egy kis darabot a ropogós bőrből és meglocsolom a sörös mártással.


csulok.jpg

A recepthez a háztartási sous vide gépet a Sous Vide Hungary biztosította.

Ajánlott bejegyzések:

szombat, november 09, 2013

Cacio e pepe és 3 Michelin csillag

Rómában jelentősen bővítettem a világ legegyszerűbb tésztaételeire vonatkozó ismereteimet. Egy gyors paradicsomos tészta vagy egy spagetti carbonara bármikor kihúz a bajból azokon a bizonyos napokon, amikor egyszercsak rámszakad az ebédidő és nincs semmi a hűtőben vagy a kamraszekrényben. Ebbe a sorba most szépen bekerült két további villámtészta: az egyik a cacio e pepe, a másik pedig a gorgonzolás tortellini. És mindkettőről készült videó is Zével, a Szárnyas Ízvadásszal. A cacio e pepe például ebben a videóban tűnik fel:

Új kedvencem, a cacio e pepe, csupán két hozzávalóról szól: sajtról (cacio) és borsról (pepe). Ennél valóban nem kell sokkal több az étel elkészítéséhez, csak némi vaj és tészta, na meg a tészta főzőleve. A római videók forgatása közben több konyhára is beengedtek minket, kettőben épp ezt a tésztát készítette magának valamelyik szakács ebédre. Gyors, egyszerű, és laktató. A nagy meglepetés aztán a Taste of Rome fesztiválon ért minket, ahol az elsőszámú és legrangosabb étterem, a La Pergola, kóstoló fogásai között is szerepelt. Az azért elég menő, hogy a világ legegyszerűbb tésztaételét életemben először egy három Michelin csillagos séf felfogásában kóstolhattam, nem? Az pedig még menőbb, hogy nem sokat változtatott az eredeti recepten.

Cacio e pepe

cacio e pepe.jpg

Recept

20 dkg macaroni vagy spagetti
3 ek vaj
1 tk durvára tört fekete bors
70 g finomra reszelt parmezán
30 g finomra reszelt pecorino

ízlés szerint:

extra szűz olíva olaj

A tésztát forrásban levő vízben a szokásosnál, vagyis fogkeménynél egy kicsit keményebbre főzöm. Fontos, hogy a tészta keményebb legyen, mint ahogy fogyasztani szeretnénk, mert még lesz ideje puhulni. A kifőtt tésztát leszűröm, a főzőléből elteszek kb. 2 dl-t.

Egy serpenyőben felolvasztok 2 ek vajat. Beleszórom a durvára tört fekete borsot és 1 percig pirítom amíg kiereszti az ízét és az illatát. Hozzáöntök kb. 1 dl főzőlevet és felforralom. Hozzáadom a leszűrt tésztát és a maradék vajat. Alacsonyra veszem a lángot és a tésztához adom a parmezánt. Addig kevergetem, amíg krémes mártás vonja be a tésztát. Lehűzom a tűzről és hozzákeverem a pecorino sajtot is. Éppen csak addig keverem, rázogatom, amíg a sajt megolvad és a tészta fogyasztható keménységűre puhul, vagyis valóban fogkemény lesz. Ha kell, adok még hozzá a főzőléből. Sózni nem nagyon kell, mert mindkét sajt sós, de persze lehet. Azonnal, forrón érdemes belapátolni. Tálaláskor meg lehet locsolni egy kevés jó minőségű olíva olajjal.

la pergola.jpg

A Heinz Beck féle verzió ettől csak annyiban tért el, hogy a hagyományos módon elkészített cacio e pepe tetejére zöldcitromlében marinált rákot tett. Azt mesélte, hogy ezzel a hűvös, üde, sós-fanyar ízzel az ízlelőbimbókat kívánja egy kicsit megnyitni az amúgy nehéz étel befogadására. Működött a dolog, de az én egyszerű gyomrom magában is elég jól elvan ezzel a tésztával, ha sok rajta a vaj és jó minőségű a sajt.

A Taste of Roma fesztivál, ami Róma legkiemelkedőbb éttermeit mutatta be és tette kóstolhatóvá, nagyon érdekes volt abból a szempontból, hogy menniyre hűek maradtak a séfek az olasz konyha gyökereihez. Ezt illusztrálja nyilván a Beck féle cacio e pepe is, de jellemző volt szinte minden étterem kínálatára az, hogy nem a csillogásra, különleges alapanyagokra és a szemfényvesztésre koncentráltak, hanem éppen a nagyon egyszerű, mindenki által ismert alapfogásokat készítették el modern technológiával, csodás minőségben, de nem szanaszét szedve és újragondolva. Mindegyik több volt egy picit annál, amit a mammák készítenek otthon a tűzhely mögött állva, de kevés volt a felismerhetetlenné alakított fogás és ez nekem nagyon tetszett.

taste of roma.jpg

Jegyzetek a fesztiválról:

Minél hamarabb ki kell derítenem, hogy a mortadella habot hogyan készítették, és ebben egyetlen olasz ismerősöm nagymamja sem fog tudni segíteni.

Biztos, hogy nem fogom a burratát csokiba mártani, mert ez volt az egyetlen fogás, ami nem igazán jött be, pedig a füge sorbet igazán jól sikerült.

A vitello tonnato szuper jó tonno tonnato verzióban is, ahol a borjú helyett éppen csak megkérgezett tonhal szerepel. Ezt is ki kell próbálnom.

Gyakrabban kellene házi tésztát gyúrnom, elképesztő a különbség...

Szeretnék tenger közelében élni, imádom a halat.

És ezzel abba is hagyon az álmodozást. Ha jövőre úgy jön ki a lépés, tervezzétek az római vakációtokat a Taste of Roma fesztivál idejére. Én köszönöm az Electroluxnak, hogy ott lehettem.

Ajánlott bejegyzések:

péntek, november 08, 2013

Libát eszünk, nem éhezünk

Az az igazság, hogy a Márton nap azóta az egyik kedvenc mini ünnepem, amióta R2r ovis lett. Az első évben szívbajt kaptam, hogy a lámpás felvonulás végén libazsíros, lilahagymás kenyérrel és ovis teával láttak vendégül a kedvenc ovónénik és dadusok. Libazsír és fehér kenyér az én biokoszton nevelt fiacskám hasába?! Szerencsére az első alakalom után rájöttem, hogy ez azért elég jó dolog. 1/2 5-kor, amikor elkezdődik az ünnepség, már elkezd sötétedni. Az egyik óvónéni elmeséli Szent Márton történetét, a gyerekek előadnak néhány Márton napi libaságot, majd elkezdődik a lámpás vonulás körbe az udvaron. Ilyenkorra már teljes a sötétség, csak a kis lámpások világítanak a gyerekek kezében és az út mentén. Az egész annyira sziruposan cuki, hogy a végén csakis zsíros kenyérrel lesz kerek. Ma már Leo is két kézzel tömte magába a zsíros kenyeret. Ő a pirosarannyal díszítettet választotta.

liba.jpg

Mivel az ünnep az ovis felvonulással belopta magát az életünkbe, itthon is mindig van libás étel Márton napkor. Egész libát nem, de májat, combot vagy mellet szívesen készítek bármikor. A libamell sütéséhez nem használok sütőt, szerintem tökéletesre lehet készíteni serpenyőben is, csak a megfelelő hőmérsékletre kell figyelni. Ehhez persze nem árt, ha van egy jó serpenyő, ami kellően felforrósodik és jól tartja a hőt. Így lesz belül rózsaszín és puha, kívül pedig kérges és ropogós a hús. Ahogy kell.

Rozé libamell paszternék pürével

liba 3.jpg

A mell bőrös részét bevagdosom ügyelve rá, hogy a húsba ne vágjak bele. Sózom, borsozom - gyakran ennyi fűszerezés is bőven elég. Lehet a  nyílásokba szegfűszeget vagy szegfűborsot rejteni, vagy akár kevés levendulával is fűszerezni.

liba 2.jpg

Felhevítek egy serpenyőt - erre egy kerámia bevonatú serpenyő kiválóan alkalmas, mert képes gyorsan, magas hőmérsékletre hevülni. Nem teszek bele zsiradékot, a mell bőrös része kiengedni majd a zsírját. Bőrrel lefelé teszem a serpenyőbe a mellet és kb.5 percig sütöm közepesen magas lángon. Ezután megfordírom a húst és a másik oldalán is 5 percig sütöm. Végül még egyszer megfordítom, visszaveszem a hőmérsékeltet és közepes lángon lassan addig sütöm, amíg a bör át nem pirul a hús pedig sötétrózsaszínű nem lesz.

liba 5.jpg

Szeletelés előtt a húst legalább 10 percig pihentetem, így szaftos marad. Ez idő alatt elkészítem a köretet: fejenként egy szál paszternákot megpucolok, feldarabolok és kevés vízzel puhára párolom. Botmixerrel pürésítem, kevés tejszínt és sok vajat adok hozzá. Nem kell bele se só, se más fűszer, magában is klassz köret.

A libamell elkészítéséhez kaptam egy Tefal Ceramic Control serpenyőt, ami kiválóan alkalmas arra, hogy tökéletes húsokat készítsünk benne. Jól tartja a hőt és nagyon gyorsan felforrósodik - annyira, hogy érdemes külön odafigyelni rá, ha ehhez valaki nincs hozzászokva, engem meglepett. Szerencsére ebben is van ThermoSpot, ami jelzi, hogy mikor melegedett fel teljesen a serpenyő. A kerámia bevonat miatt azt hiszem sokáig ebben a serpenyőben fogom készíteni a kacsa- vagy libamellett vagy akár a steakeket is, mert nagyon tartós. A serpenyő létezik indukciós főzőlaphoz készített változatban is.

A posztot a Tefal támogatta.

Ajánlott bejegyzések:

csütörtök, október 31, 2013

Gyors őszi ebéd

A hétvégén még csodálatos őszi idő lesz, semmiképpen ne a konyhában töltsétek az időt, hanem élvezzétek a napsütést, gyűjtsetek színes leveleket, rugdossátok az avart, fussatok, sétáltasstok kutyát vagy játsszatok a gyerekeitekkel! Azért menjetek piacra is, mert már minden őszi zöldség klassz színekben pompázik, érdemes ezekből is bevásárolni és valami nagyon szépet főzni a jövő héten. A sok kültéri lazlós tevékenység mellé pedig íme egy gyors, őszi recept, hogy valami finomat is egyetek. Együtt, egy asztalnál. Nekünk ez a tervünk a hétvégére, remélem sokan terveztek hasonlót.

Mangalicakaraj gorgonzolás risottóval

mangalica karaj.jpg

A gorgonzolás risotto Leo miatt készült, függő a gyerek, imádja a gorgonzolát. A mangalicakaraj pedig R2r puha husi iránti vágyát igyekezett kielégteni, sikerrel. Az a legjobb az egészben, hogy én se panaszkodhatok, jó kis ebéd volt!

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

A mangalicakarajjal úgy kell bánni, mintha egy steak lenne. A hús gyönyörű márványos, zsíros, ezért elég mindkét oldalán 2-2 percig közepesen erős lángos pirítani, majd a serpenyőből kivéve pihentetni.

Recept

25 dkg risotto rizs (pl. arborio)
7,5 dl zöldségalaplé
2,5 dl száraz fehérbor
7 dkg gorgonzola
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
2 nagy ek vaj
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors

4 szelet mangalicakaraj
1 ek olaj

frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítem az olívaolajat és 1 ek vajat, puhára párolom rajta a finomra vágott hagymát. Magasabbra veszem a lángot és a hagymára öntöm a rizst, kicsit átpirítom, majd visszaveszem a lángot közepesen erősre és felöntöm a rizst a bor felével. Kevergetve hagyom, hogy magába szívja a nedvességet, és ezt ismételgetem először a borral, majd az alaplével. Egyszerre kb. 1 dl folyadékkal dolgozok. Idő közben sózom és tekerek bele egy kevés borsot is. Amikor a rizs kívül már puha, de belül még kicsit rúg, hozzákeverem a gorgonzolát, a parmezánt és a maradék vajat is a risottohoz.

A mangalicakarajhoz egy serpenyőben olajat forrósítok, közepes lángon aranybarnára sütöm az egyik oldalát (2-3 perc), közben kicsit sózom, borsozom, megfordítom és a másikat is ugyanennyi ideig sütöm. Tányérra teszem és lefedve öt percig pihentetem. Tálaláskor a tetejére finomra aprított petrezselymet és kevés reszelt citromhéjat szórok, esetleg kevés reszelt parmezán mellé.

mangalica karaj 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

szerda, október 16, 2013

Felzabáltuk Rómát!

Pár hete, amikor éppen azzal voltunk elfoglalva a Szárnyas Ízvadász tesókkal Rómában, hogy betegre együk magunkat, már felhívtam erre a figyelmeteket a Facebookon, de most itt az audiovizuális bizonyíték is, hogy mindez nem valami őrült álom, hanem igenis valóság volt. Olyannyira, hogy a videóban látható pacalos (!) pizza, olajban sült mindenféle és a mennyei fagyi mellett még egy csomó mindent ettünk, ami nem is fért a vágott anyagba. Életemben nem ettem ennyit egy nap alatt, de megérte, nagyon vicces ámokfutás volt, remélem lesz még :)

Róma street food távirati stílusban:

- A rómaiak imádják a pacalt és ezért elég jól is készítik (elveszetettem pacalszüzességem).

- Bárkit kérdeztünk, abba a fagyizóba küldött minket, ahova végül el is mentünk. Ha Rómában jártok, kötelező program, minden fagyi, amit eddig ettem csak béna hamisítvány.

- Egyre több a "street food" hely Rómában is, ahol eddig ez egyáltalán nem volt jellemző. Az olaszok szeretnek ülve enni, nem véletlen, hogy a slow food mozgalom is innen indult. Élmény ezeket a helyeket felfedezni, sokkal jobban jártok vele, mint a "Tourist menu"-t hirdető béna trattoriákal.

- Pizza bianca: két feltét nélküli pizzatészta közé pakolt szendvics. Friss, ropog és egy kis mortadellával nem lehet elrontani.

- Suppli: paradicsomos raguval töltött rizottó golyó panírban sütve (kicsit olyan, mint az arancini Szicíliában). Muszáj enni belőle, mondjuk uzsira.

- Fritti: kb. ugyanaz, mint a tempura - bármit bepaníroznak és hirtelen kisütnek olajban. Menők a halas és a zöldséges változatok, a lényeg, hogy minden nagyon friss.

Ajánlott bejegyzések:

kedd, október 08, 2013

Lepény az utolsó paradicsomból

Hiába hiszi azt az időjárás, hogy be kell keményítenie és megmutatni mi vár ránk hónapokig (brrr), a piacon még lehet kapni igazi nyárízű paradicsomot. Ez többek között arra is nagyon jó, hogy az első hideg napokat átvészeljük és meglegyen az átmenet nyár és ősz között. Egy nyárízű tart mellé egy forró őszi leves például elég jó kezdet szerintem. Erre a paradicsomos tartra tettem már friss diót is, ettől az íze már nem annyira egyértelműen könnyed, kb. olyan, mint a kora októberi időjárás. Ezzel sajnos az igazi paradicsomtól el is búcsúzhatunk.

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

Diós paradicsomos tart

paradicsomos dios tart.jpg

Recept

20 dkg liszt
só (egy csapott teáskanálnyi)
12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
5 - 6 ek hideg víz
 
20 dkg túró
1 ek mézes mustár (vagy 1 ek dijoni mustár + 1 tk méz)
5-6 ág kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
40 dkg koktélaparadicsom
3 marék dió
2 ek olívaolaj

frissen őrölt feketebors

A tésztához keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom - minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek piteformába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. A sütőt 190 fokra előmelegeítem, a tésztát kb. 10 percig forró sütőben elősütöm (sütőpapírral letakarva lencsével vagy más nehezékkel) majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is.

A töltelékhez a túrót szitán áttöröm és kikeverem a mézes mustárral. Sózom, borsozom.

A koktélparadicsomokat félbe vágom, keverőtálba teszem és összeforgatom a durvára vágott dióval, finomra aprított kakukkfűvel, összetört fokhagymával. Sózom, borsozom és kevés olívaolajjal is meglocsolom.

A túrót az elősütött, kihűlt tésztára simítom, elrendezem rajta a paradicsomos tölteléket és 190 fokon 20 percig sütöm. Eztuán visszaveszem a hőfokot 140 fokra és további 30 percig sütöm. Langyosan tálalom.

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

Ajánlott bejegyzések:

csütörtök, szeptember 26, 2013

Jótékonysági főzés az Élelmiszerbankkal

Milyen egy jótékonysági főzés a Szimplában? Elmesélem, mert még azok sem tudhatnak mindent, akik éppenséggel ott voltak: reggel nyolckor 12 önkéntessel nekiállunk hagymát pucolni. Circa 1 óra múlva 27 kg (!) megpucolt hagyma felaprításához már hozzá is láthatok - kapok itt is segítséget. Közben a konyhán 15 kg csirkecombot filéznek a lányok, mert véletlenül csontos hús érkezett. Vár még ránk 3 kg menta és 2 kg petrezselyem, rengeteg fokhagyma, és amire nem is gondoltam - izomlázam lesz a fűszerek őrlésétől, mert persze ragaszkodom hozzá, hogy a kis kőmozsaramban őröljem az előre megpirított fűszereket, úgy lesz az igazi. 1 kg vajon karamellizálódik 10 kg hagyma 2,5 órán keresztül, a beáztatott lencsét pedig csak két nagyon erős férfi tudja leemelni a konyhapultról. Számtalanszor teszem meg az utat a Szimpla piac hátsó része (itt főzünk) és az emeleti konyha között, kezemben 5 kg sóval, amiből marokszámra szórok az ételbe és valahogy mégis tudom, hogy nem fogom elsózni. Fogalmam sincs, hogy ez hogy megy, de érzi az ember az arányokat.

szimpla.jpg

Ha menzán dolgoznék, mindez bizonyára nem lenne újdonság, de a két dolog néhány nagyon fontos tényező miatt egészen biztosan nem összehasonlítható: itt minenki mosolyogva dolgozik és ingyen. Az étel, ami készül, minőségi, finom és jótékony célt szolgál. A hangulat hihetetlenül felemelő, főleg, amikor elkeszdjük osztani az ételt és az emberek jönnek vissza, kérik a receptet, repetáznak és adakoznak.

A felkérést a közös főzésre az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől kaptam és azért is mondtam azonal igent, mert profiljuk a mindennapjaimba igencsak hangsúlyosan kellene hogy jelen legyen. Azon dolgoznak, hogy a kidobásra ítélt, de még felhasználható élelmiszereket a megsemmisítés helyett inkább a rászorulóknak juttassák el. Közben pedig felhívják a figyelmet, hogy csökkentsük az élelmiszerfelesleget, ugyanis Magyarországon évente 1,8 MILLIÓ tonna élelmiszerfelesleget termelünk. Ez azért megdöbbentő adat és sajnos tudom, hogy ehhez én is még mindig hozzájárulok, pedig minden évben ez az egyetlen újévi fogadalmam - ételt nem dobunk ki...

Kétféle szíriai ételt készítettünk, amit azért választottam, mert 4 évet életm tiniként Damaszkuszban a családommal és mostanában nagyon sokat járnak azon a vidéken a gondolataim.

Citromos-fügés csirkeragu

photo(3).JPG

Citromos-fügés csirkeragu (eredetileg bárányból készül)

4 dl lecsepegtetett joghurt
3 ek friss menta

1,5 kg csirkehús (mell és comb filé vegyesen)
3 ek olíva olaj
2 nagy fej hagyma
1 kezeletlen (!) citrom
4 gerezd fokhagyma
1 pozott tk friss reszelt gyömbér
1/4 tk őrölt fahéj
1/8 tk őrölt cayenne bors
4 dl konzerv paradicsom
10 dkg aszalt füge
0,75 l húsleves

A csirkehúst nagyobb darabokra vágom és az olajon magas láng felett minden oldalán megpirítom. Kiszedem a lábosból, a húst félreteszem. A lábosba dobom a karikára vágott hagymát és az összetört fokhagymát, puhára párolom. Hozzáadom a gerezdekre vágott, megmosott, kezeletlen citromot, a reszelt gyömbért és a többi fűszert. Pár percig pirítom, majd viszateszem a lábosba a húst is. Felöntöm húslevessel és puhára főzöm a húst. Amikor már majdnem puha, a lábosba teszem a félbevágott fügéket is. Kuszkusszal, párolt rizzsel, vagy a hússal együtt főtt krumplival tálalom. A tetejére lecsepegtetett joghurtot és finomra vágott mentát teszek.

Fűszeres csicseriborsó-lencse egytál

photo(4).JPG

Fűszeres csicseriborsó-lencse egytál

10 dkg vaj
5 ek olaj
6 nagy fej hagyma
3 közepes sárgarépa
1 tk fűszerpaprika
1/2 tk őrölt fahéj
2 tk római kömény
2 tk koriander mag
1 tk szegfűbors
1 tk chilipehely
30 dkg lencse
15 dkg csicseriborsó konzerv (v főtt csicseriborsó)
15 dkg fekete olíva bogyó
1/2 l zöldség alaplé
2 csokor friss petrezselyem
1-1,5 dl méz

A lencsét éjszakára beáztatom, vagy gyorsan fővő fajtát használok. A hagyma felét gerezdekre vágom. A vajat 2 ek olajjal közepes lábosban felolvasztom. Rádobom a hagymagerezdeket és alacsony lángon, kb. 1 óra alatt közepes barnára karamellizálom, időnként megkeverem.

A hagyma másik felét durvára aprítom, a fokhagymagerezdeket összetöröm. Egy nagyobb lábosban, kevés olajon puhára párolom a hagymát és a fokhagymát. A fűszereket száraz srepenyőben kicsit megpirítom, majd kőmozsárban durvára őrlöm. A hagymára dobom és 1 percig pirítom. Hozzáadom a vastag karikákra szelt sárgarépát, 5 percig pirítom, sózom, borsozom, majd a lencsét is hozzákeverem. Felöntöm alaplével és fedő alatt addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Eztután hozzáadom a csicseriborsót, az olivát és a mézet, beállítom a fűszerezést. A finomra vágott petrezselymet a végén keverem bele. Tálaláskot a karamellizált hagymából kanalazok a tetejére.

További fotók a főzésről itt.

Ajánlott bejegyzések:

csütörtök, szeptember 12, 2013

Csoki, eper, sztracsi. 5. torta.

Minden óvodás korú gyerek csokitortát kér a szülinapjára. Vagy epreset. Vagy, ha közel még a nyár, fagyitortát. Idén az a szerencsés helyzet állt elő, hogy R2r minden vágyát sikerült teljesíteni, mert a rossz idő miatt belátta, hogy a fagyitorta nem lenne jó ötlet. A közelünkben az egyik zöldségesnél pedig hetek óta isteni epret lehet kapni. Azt hiszem ez valójában folytontermő szamóca lehet, mert igen apró szemű, de csodálatos íze van és még mindig van belőle bőven. Csokitortát bármikor sütök, talán már csukott szemmel is, így most, R2r 5. szülinapján csokis stracsitorta készült sok sok eperrel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy csak az utolsó árva fél szeletről tudtam fotót készíteni. Leo pedig azóta is vígan gügyögi, hogy eper eper eper. Hát így vagyunk. 5 éves... el se hiszem.

Csokitorta stracciatella krémmel és sok eperrel

epres csokitorta 2.jpg

A torta alapja a jól bevált és igen közkedvelt csokitorta, ami azért is zseniális, mert nem kell hozzá semmiféle robotgép, elég két tál és egy kanál. A krém is hasonlóan egyszerű, mascarpone, csokireszelék és cukor kell hozzá, na meg egy kis vanília, hogy igazán finom legyen. Érdemes nyáron is aprószemű eperrel készíteni, mert így nagyn szép szeleteket kapunk, az apró eprek jól mutatnak a rétegek között. Egyszerű, gyors és szép torta, a gyerekek oedig imádják. Anyuka a mennybe megy:)

Recept (18 cm-es tortaformához)

17 dkg liszt
24 dkg cukor
7 dkg cukrozatlan kakaó
1,5 tk szódabikarbóna
csipet só
1,5 dl víz
1,25 dl kefír
1,5 dl olaj
2 tojás

35 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja
3 ek csokireszelék

30 dkg apró szemű eper vagy szamóca

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem és a keverék közepébe mélyedést alakítok ki. Egy kis tálban összekeverem a folyékony alapanyagokat a tojással és az előkészített száraz anyagokhoz adom. Kanállal egyenletes masszává keverem.
Egy 18 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a massza felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ugyanezt teszem a második adaggal is. Rácson teljesen kihűtöm a tortalapokat.

A krémhez a mascarponét alaposan lehűtöm, majd kikeverem a cukorral, vaníliával, végül pedig a csokireszelékkel. Felhasználásig visszateszem a hűtőbe.

Az epret megmosom, megtisztítom. Az egyik totralara rákenem a krém felét, rászórom az eper felét, jó szorosan rakva a szemeket, hogy minenhova jusson. Ráborítom a második tortalapot, a tetejét bevonom a maradék krémmel és elrendezem rajta a maradék epret.

csokis epres torta.jpg

Ajánlott bejegyzések:

kedd, szeptember 10, 2013

Ovikezdés

Rendhagyó módon nem arról fogok írni, hogy mi kerüljön a gyerekek uzsonnástáskájába, bár tudom, hogy erre mindig nagy az igény ilyenkor. Én meg mindig meg is ígérem, hogy írok erről, de az az igazság, hogy nálunk egész másképp megy még ez. Ugyanis R2r nem iskolás, még ovis (ma 5 éves!) és az oviban tízóraizik, ebédel és uzsonnázik. Nem sok hatásom van rá, hogy mit, max annyi, hogy időben érkezem és a nagyon cukros joghurtot elvarázsolom mielőtt megenné. Otthnon kap natúr joghurtot meg gyümölcsöt, de sokszor inkább sütünk valamit. Igaz, hogy ez nem teljesen az egészség jegyében történik, de közben meg mégis: amit együtt sütünk, az nincs teletömve cukorral és semmi mással, amit ne tudnék kontrollálni, és közben benne van egy csomó pótolhatatlan dolog. Az, hogy együtt csináljuk - most már hárman. Én tanítom R2r-t, ő pedig Leot, aki persze még néha unja a dolgot és inkább elráncigál, hogy táncoljak vele egyet, mert a kedvenc száma maegy épp (melyik nem az?). Közben kiborul a liszt, szétgurul az eper, szanaszét fröccsen a habverőről a tejszín, a gyerekek fulladoznak a rötyögéstől én pedig erőltetett mosollyal az arcomon próbálom uralni az uralhatatlant. Ők minden szeretetüket belesütik ezekbe a sütikbe és a legnagyobb örömmel várják haza azt, akinek éppen készítették a szörnysütit - apa, nagyi, unokatesó.

sutes kids.jpg

Legutóbb frangipane változatokat készítettünk. Kora őszre tökéletes süti, bármilyen gyümölccsel és hozzá passzított olajos maggal elkészíthető. Nálunk most az alap mandula volt, ahogy a klasszikus receptben is, és erre kerültek különböző gyümölcsök. Az áfonyás lett a kedvencem, mert ennek a leve belefolyt a mandulás töltelékbe és az egész sütemény szaftosabb, illatosabb és színesebb volt, mint a többi (igazából mindegyik nagyon nagyon finom). Nem utolsó szempont, hogy nagyon gyorsan elkészül, főleg, ha a hagyományos omlós tésztához adunk egy tojást is és így kikerüljük a hűtés-elősütés hosszas folyamatát.

Őszi frangipane

frangipane valtozatok.jpg

Recept (5 kisebb vagy egy nagy sütihez)

Tészta:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
1 csipet só
5 ek hideg víz

Töltelék:
15 dkg mandula
7 dkg cukor
5 ek puha vaj
1 tojás
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)
1 tk rum
1 citrom reszelt héja

20-25 dkg ízlés szerinti gyümölcs

A sütőt 180 fokra melegítem.

A töltelékhez a mandulát ledarálom a cukorral, hozzáadom a gyümölcs kivételével az összes többi hozzávalót és tovább darálom késes robotgépben. A tésztához a hozzávalókból gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok. Kinyújtom, kerek piteformába terítem, rákenem a mandulás tölteléket és elrendezem rajta a gyümölcsöt. Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtöm szeletelés előtt.

Ajánlott bejegyzések:

szombat, szeptember 07, 2013

Reggeli a nagy futás előtt

Aki fut az tudja (és most már én is, mert kiolvastam a kapcsolódó irodalmat), hogy a verseny/hosszú táv előtti nap szénhidrátot kell fogyasztani, ezért szoktak tésztát ebédelni/vacsorázni a nagy nap előtt. Holnap reggel startol a 28. Nike Budapest Félmaraton, amin most először én is elindulok (párban). És természetesen, ha valamihez lehet gasztro vonatkozást kapcsolni, egyből sokkal jobban érdekel, ezért már napok óta azon agyalok, hogy mit fogok holnap reggelizni. Az biztos, hogy tésztát nem. 10 km-t nem kellene nagyon túlgondolni, de ez az egész egy nagy játék, tehát "komolyan" veszem. Annak, aki futja a teljes távot, nagyon nem mindegy, hogy mit fogyaszt reggel. Itt az a szabály, hogy semmi újat nem szabad kipróbálni, azt kell enni, amihez szokott a szervezet és így már tudom is, hogy mi lesz az. Abból indultam ki, hogy ideges leszek (már ma is egész éjszaka futottam álmomban) és nem lesz étvágyam - ezért smoothie-t készítek, az én szervezetemnek az tuti, nem újdonság. Energiabomba smoothie-t, ami egész ebédig kitart: zabtej, zabpehely, banán és mogyoróvaj. Jöhet a félmaraton fele! Fuss Budapest!

Zab-banán power smoothie

zab smoothie.jpg

Tavasszal elkezdtem újra futni. Futogatni. Lejártam reggelente szenvedni, ha egészen őszinte akarok lenni. Aztán jött nyáron a szülinapom, reggel gombóccal a torkomban ébredtem (dráma!), aztán felhúztam a futócipőmet és út közben elhatároztam, hogy teszek magamnak egy szívességet azzal, hogy teszek magamért. Azóta eltelt két hónap és minden másnap reggel felkeltem. Futni. Most már tényleg futok. Pont kétszer annyit, mint tavasszal és rengeteg dolog megváltozott amiatt, hogy egy órával kelek reggelente és amit ez alatt az egy óra alatt csinálok. Tudom, amikor elindulok, hogy menit fogok aznap lefutni, az hogy fog esni és mennyire jól fogom magam érezni utána. Teljesen rákattantam. És ez most már így is marad.

Holnap jön az első nagy megmérettetés, ahol egyedül az a célom, hogy jól érezzem magam és lefussam az első 10 kilométeremet. Ha szeretnétek támogathattok a Nike Cheer me on alkalmazásával (itt lehet regisztrálni) - amit üzentek, azt futás közben több kivetítőn is látni fogm. Gyertek velem:)

Recept

(A zabpelyhet előző este beáztatom, hogy teljesen szét tudjam turmixolni.)

4 dl zabtej
2 ek zabpehely
1 banán
1 nagy ek mogyoróvaj
1 tk méz

A zabtejet előző este pohárba töltöm és belekanalazom a zabpelyhet. Lefóliázom és a hűtőbe teszem. Másnap reggel az egészet a többi hozzávalóval együtt leturmixolom és azonnal fogyasztom. Működik más gyümölccsel is, most például őszibarackkal.

Ajánlott bejegyzések:

csütörtök, szeptember 05, 2013

Ha nem szereted a karfiolt, süsd meg!

Én szeretem a karfiolt. Főzve, gőzölve, párolva, levesnek, köretnek, ritzottóban, karfiol steaknek sütve, vagy nyersen salátában. Tudom, hogy ezzel nem sokan vannak így, nekik mondom, hogy adjanak még egy esélyt és süssék sütőben ropogósra! Fűszer nélkül, kevés olajjal is szuper lesz, köszönő viszonyban sincs a puhára főtt széteső karfiollal, ennek édes íze, ropogós állaga és kicsit sült rózsái vannak. Komolyan mondom, hogy chips helyett is lehet enni, annyira jó. Nálunk legalábbis úgy áll most a helyzet, hogy nem tudok elég nagy fej karfiolt venni. Ami nem fogy el ebédnél/vacsoránál, az egyszer csak eltűnik.

Fűszeres sült karfiol

sult karfiol.jpg

Főleg, ha kap egy adagot a kedvenc fűszereimből. Nekem állandóan római kömény kattanásom van, ezt időszakosan éppen kiegészíti a füstölt paprika, így az olíva olaj mellé ezek és egy kevés őrölt gyömbér került, na meg egy kis só és bors. Ugyanezt a fűszerkeveréket kapta a pálcikás borjúkaraj (ami külön bejegyzést is érdemelne), de ez egyáltalán nem volt zavaró, sőt! A karfiol édeskésen pikáns, ropogós, a hús pedig jó fűszeres és csodálatosan puha lett.

Recept

1 nagy fej karfiol megmosva, rózsáira szedve
3 ek olíva olaj
2 tk őrölt római kömény
1,5 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt füstölt paprika
1 tk só
1/2 tk őrölt bors

A fűszereket összekeverem, majd a lecsepegtetett karfiollal és az olajjal összeforgatom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, ráhalmozom a fűszeres karfiolrózsákat és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb. 20 percig sütöm, amíg aranybarna lesz és néhol megpirul. Sütés közben 2-3-szor átforgatom.

Ha húst is sütök mellé, a fűszermennyiéget duplázom (pl. 4 szelet karajhoz).

sult karfiol 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, szeptember 02, 2013

A kedvenc tésztám, a kedvenc barátaim

R2r két héten belül 5 éves lesz. Kb. 4,5 éve úgy gondolom, hogy a gyereknevelést, de legalábbis az első pár év hétköznapjait kommunában kellene levezényelni. Ez régen, amíg nagy családok éltek együtt, nyilván fel sem merült, hiszen a nők szépen elintéztek mindent, mindenkinek megvolt a maga feladata és zajlott az élet. Ennél egy fokkal még jobb móka lenne szerintem a kommuna, legalább 9-5-ig (nem kell a részletekbe nagyon belegondolni, maradjunk a mókás oldalánál), mert az ember szépen összeválogatja a legjobb barátait, akik ideális esetben épp hasonló életszakaszban járnak, és együtt tengetik hétköznapjaikat. A gyerekek boldogan eljátszanak, a nők pedig megtalálják maguknak a megfelelő elfoglaltságot - van, aki főz, van aki a gyerekekkel foglalkozik és van aki elmosogat. Aki igazán ügyesen lavírozik, napokig semmit se kell, hogy csináljon, elég, ha a többieket szórakoztatja. Rengeteg minden eszembe jutott ennek kapcsán, kezdve a szabanapokkal, amit néha kiutalhatnánk egymásnak az anyukákkal... Biztos, hogy nem lennének a férjüket feszülten hazaváró fáradt anyukák (áááá, azok amúgy sincsenek...!)

egyutt.jpg

Ezt modelleztük kicsiben a minap - sikerült ugyanis a gimis viharsarok lánytagjait összeterelni végre. Az első pillanatban kicsit megszeppentünk, hogy egyszerre hány gyerek termett körülöttünk, de ők gyorsan feltalálták magukat és Leo volt az egyetlen, akit egy szórakoztatni kellett, amíg én ebédet főztem. A lányok megoldották. Mert persze hogy főztem! De hiába voltunk sokan, az ebéd így is 40 perc alatt megvolt: Petra hozta a levest, én összedobtam két tésztát, Dóri közben egy szilvás crumble-t. A főzés első pillanatától az utolsó villa mosogatóba kerüléséig kb. 1,5 óra telt el, az asztal körül pedig a csúcsponton ült 8 gyerek és 6 felőtt. Együtt, egy asztalnál, vígan falatozva. Imádtam.

Az egyik tészta a gyerekek ízlése szerint zöldborsós, pirított sonkás volt mascarponéval és sok petrezselyemmel. A másik az én egyik személyes kedvencem, ami a Lila Füge szakácskönyvben is szerepel (Boook Kiadó, 2011.. Most van a szezonja, mert friss paradicsomból a legjobb. Készítsétek el!

Koktélparadicsomos linguine szardellás morzsával

morzsas teszta.jpg
Recept

40 dkg linguine
7 dkg héj nélküli kenyér morzsává darálva
7 szardellafilé + 1 ek olaj a filéről
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
5 dkg magozott fekete olívabogyó durvára vágva
2 ek durvára aprított petrezselyem
2 ek durvára tépkedett bazsalikom
7 dkg frissen reszelt parmezán
40 dkg koktélparadicsom

frissen őrölt bors
4 ek olívaolaj

A tésztát a csomagoláson feltüntetett idő alatt fogkeményre főzöm. A főzőléből félreteszek 1/2 dl-t.
Amíg a tésza fő (max. 10 perc), elkészítem a mártást: egy serpenyőben, aminek fedele is van felmelegítek 2 ek olívaolajat. Rádobom a finomra vágott fokhagyma felét és a szardellafiléket. Amikora aszardella elkezd szétolvadni (1 perc), beleöntöm a morzsát is és közepes lángon 5 percig pirítom, amíg világosbarna színt kap. Kiszedem a serpenyőből és félreteszem.
A serpenyőbe öntöm a maradék olívaolajat és beleteszem a maradék fokhagymát. Rádobom a lecsumázott, megmosott paradicsomokat és lefedem. 3 percig párolom, amíg a paradicsomok kezdenek összetottyanni, ekkor leveszem a fedőt és villával szétnyomkodom a paradicsomokat. Hozzákeverem a durvára vágott olívabogyót, a zöldfűszereket és ízlés szerint sózom, borsozom. Mi sok borssal szeretjük. 1 percig hagyom a tűzön, hogy összefőjjenek egy kicsit az ízek, majd hozzákeverem a kifőtt tésztát, a reszelt parmezánt és a zöldfűszereket is. A tészta főzőlevéből hozzáöntök egy keveset, amítől a mártás krlmesen bevonja a tésztát. A morzsával és még egy kevés morzsolt parmezánnal megszórva azonnal tálalom.

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, augusztus 05, 2013

Fázisfőzés és káoszmenedzsment

Sose tudnék profi konyhán dolgozni. Ezer oka van, de a legfontosabb talán az, hogy ott a szervezettség és az időzítés a legfontosabb alapkövetelményei a sikernek. Elnézve magunkat mostanában, biztos, hogy semmi ilyesminek nem tudnék megfelelni. Viszont a káosz felett remekül uralkodom, úgy tudom irányítani, hogy közben a káosz maga megmarad és mi mégis megkapjuk, amire szükségünk van. Remélem érződik, hogy rettentően büszke vagyok magamra.

Napjaink mostanában elég érdekes fordulatot vettek: édes hármasban nyomjuk a nagyvárosi nyaralást, egy folyamatosan beszélő és kalandéhes majdnem 5 éves R2rral és egy éppen járni kezdő Leoval. Teljesen másra van szükségük, de persze a megoldást mindketten tőlem várják, lehetőleg MOST azonnal. Csüngünk egymáson, összecuppanva a hőségben, kicsit ragacsosan és homokosan és néha nagyon éhesen. Így aztán továbbra is kénytelen vagyok minden nap főzni valamit. De ez a főzés, nem az a főzés. Ez valami fura mutatvány apró szakaszokra darabolva. Csodálatos káoszmenedzsmentemnek köszönhetően valahogy, amikor itt az ideje, étel kerül az asztalra és mi boldogoan körülüljük, majd jól megesszük. Magam se értem.

Főzök egy kicsit reggel, amikor még mindenki alszik - pl. beteszem sülni a csirkét a sütőbe. Aztán még egy kicsit, amikor épp senki nem figyel rám - ez általában nagyon rövid idő, ilyenkor mondjuk egy salátaöntetet bekeverek. Ebéd előtt általában van 30-40 perc,a amikor a csodával határos módon valahogy értik, hogy az ételnek el kell készülnie, ilyenkor valami bonyolultabb vagy nagyobb adag el tud készülni - legyen egy több hozzávalóból álló köret és a leves. Ha ügyes vagyok, marad valami vacsorára is, legalább a húsból vagy a köretből és akkor kezdődhet újra a mutatvány kicsiben este. Ha nagyon ügyes vagyok, készítek valami olyat, ami alkalmas arra, hogy másnap is együnk belőle, esetleg csak egy kicsit átalakítva. De ez mind nem lényeges, mert közben homokvárak épülnek, majd rombolódnak le, óriási állatkertek bukkannak fel a nappali közepén, hogy aztán egy tűzoltóosztag vagy a bizonytalanul lépkedő Leo porrá zúzza őket, pancsolunk, biciklizünk és estére kipurcanunk. Valahogy kezdem érteni a szülőket, akik szívbajt kapnak a nyári szünet elején. Csak egy kicsit.

Citromos vajas csirke

citromos vajas csirke.jpg

A sült csirke az egyik legjobb gyors kaja. OK, kell neki 80 perc a sütőben, de tőlem nem igényel nagy odafigyelést és ezért hálás vagyok. Hidegen és melegen is jó, bármivel lehet kombinálni, most mondjam, hogy adu ász? Csak kell hozzá egy jó csirke és nem szabad túlsütni, hogy szaftos maradjon. A másik, ami elengedethetetlen, az a jó sok vaj. Mert attól annyira másképp lesz jó. Most épp ez a citromos vajas vátozat a kedvencünk. Nem kell túlbonyolítani a fűszerezést, a vaj és a citrom magukban is teszik a dolgukat.

Recept

1 közepes csirke
2 egész citrom
1 fej fokhagyma

bors
kb 10 dkg vaj

A csirkét besózom, megszórom borssal, majd bekenem annyi puha vajjal, amennyit felvesz - kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Sütőpapírral bélelet tepsibe teszem, teszek mellé egy fej kettévágott fokhagymát. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm mellével fölfelé, majd átfordítom a csirkét az oldalára, így is 20 percig sütöm. A citromokat közben kettévágom és vágott felükkel lefelé a csike mellé teszem. Most ismét fordítok rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra. 20 perc elteltével megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítom az állatot és hagyom 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz. Amikor a csirkét az asztalra teszem, a sült citromból ráfacsarom a sült citromlét a húsra.

citromos vajas csirke 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, július 22, 2013

Töltött paprika átfűszerezve

Akárkinek mondtam a múlt héten, hogy töltött paprikát főzök, egyetlen kivétellel mindenki pofákat vágott. Engem is azért villanyozott fel a gondolat, mert tudtam, hogy nem a hagyományos módon fogom elkészíteni, mert az az igazság, hogy az eredetiről arról magam is keveset beszéltem volna. Pedig igazi nyári étel, most minden  adott hozzá, hogy jó legyen. Azt hiszem az ízetlen sertéshús gombóc az, ami miatt nem elég vonzó számomra, ezért ezen változtattam leginkább. (Én a paparikát szeretem, amikor puhára fő, de aki nem, az nyugodtan szedje le és tegye félre.)

Töltött paprika

toltott paprika.jpg

Az átfűszerezésnél egy arab étel ízeit igyekeztem előcsalogatni (meglepő?), amit a megfelelő tök hiján évek óta csak álmomban készítek el, A Kousa Mahshi szíriai életünk egyik meghatározó étele volt, anyukám imádta és amint megtanulta készíteni, gyakran került az asztalra. Akkor nem örültem ennek nagyon, de mostanában gyakran elfog a nosztalgia. Apró sárga töltött tök/cukkini mentás paradicsomszószban. Sajnos kell hozzá a kousa, vagyis az a fajta tök, mert csodálatosan vajpuhára fő és jellegzetes az íze, mérete... ah, gyerekkor! Cukkiniből nem ugyanaz, és ha már ugyanazt nem tudom reprodukálni, akkor teszek inkább egy merészebb lépést a kísérletezés irányába. A fűszerezéstől eltekintve a hagyományos töltött paprikához nagyon hasonlóan kell elkészíteni.

Recept (6-8 főre)

6 nagyobb tv paprika
50 dkg darált borjúhús
10 deka rizs
1 kis csokor petrezselyem
2 tk római kömény
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/4 tk cayenne bors
1 fej vöröshagyma finomra vágva
5 deka vaj
1 l házi paradicsomlé
5-7 mentalevél finomra vágva
víz vagy zöldség alaplé
só bors
1 ek cukor
kevés rántás

Száraz serpenyőben kissé megpirítom a római köményt, amíg illatozani kezd. Rádobom a vajat, majd a finomra aprított hagymát és lepirítom. Hozzáadom a rizst, felengedem vízzel és félpuhára főzöm. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a fűszereket, a darált húst és a finomra vágott petrezselymet, sózom, borsozom.

A paprikákat kicsumázom, megmosom, majd megtöltöm a töltelékkel. Nagyobb lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi (zöldség alaplével még jobb) és 15 percig nagy lángon főzöm. Visszaveszem a lángot közepesre, hozzáadom a paradicsomlevet, egy kevés cukrot, sót, borsot. Újabb 15-20 percig főzöm, amíg a paprika és a töltelék puhára fő. Kiszedem a paprikákat, egy picit berántom a mártást és amíg a rántással összefő, belefőzöm a finomra vágott mentát. Szűrőn átpasszírozom (vagy nem). és a töltött paprikáva tálalom.

toltott paprika 2.jpg

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, július 01, 2013

A hűvös nyár előnye: hosszú főzés

Ez a hűvöskés nyári idő tökéletesen alkalmas arra, hogy olyan dolgokat főzzünk, ami a kánikulában eszünkbe se jutna. Senkit nem zavar, ha órákig megy a sütő vagy hosszan ücsörgünk a grill mellett a teraszon. Így olyan ételek is elkészülhetnek a legfinomabb nyári zöldségekből, vagy azok mellé, amiket a nagy melegben egyáltalán nem kívánna a szervezeteünk. Nem kell a túlélésre játsznani, lehet fűszeres ragukat, lassan sülő húsokat enni.

Tagine edényben azért jó főzni, mert vajpuhára fő benne a legmakacsabb hús is. A kupola alakú agyagfedő lehetővé teszi, hogy minimális foyadék hozzáadásával főzzünk, mert a gőz a kupola falán lecsapódik és visszacsorog az ételre. Hagyományosan a jellegzetes alakú cserépedényeket nagy darab izzó faszénre teszik és lassan, órákon át hagyják főni az azonos néven ismert ételeket. A hosszú főzés alatt az ízek csodálatosan összeérnek. Faszén híján a tagine edényt betehetjük a sütőbe vagy akár a gáztűzhelyre is, a lényeg, hogy lassú tűzön hosszan hagyjuk főni az ételt. Ha nagyon muszáj, az edényt helyettesíthetjük egy sütőbe tehető, lefedhető edénnyel, pl. önöttvas lábossal is.

Használjátok ki az időt, főzzetek nagyokat! Amíg az átel készül, körül lehet ülni az asztalt egy jó nagy hétvégi beszélgetésre és még arra is marad idő, hogy a gyerekekkel megépítsétek a legnagyobb tűzoltó állomást legóból. Erre jó a hűvös nyár. Szerintem nem rossz így együtt, egy asztalnál!

Kajszibarackos bárány tagine

barany tagine.jpg

Recept (6-8 személyre)

1 kg bárány lapocka
2 ek vaj
1 fej hagyma finomra vágva
5 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 tk frissen őrölt fekete bors
1 tk só
1 tk őrölt fahéj
1 tk koriander
1 tk római kömény
1/2 tk csilipehely
10 db érett kajszi barack kimagozva
10 dkg mazsola
1/2 l csirke vagy zöldség alaplé
1 nagy csokor petrezselyem
2 ek frissen facsart citromlé

A sütőt 150 fokra előmelegítem.
A húsról levagdosom a faggyút, a húst felkockázom. A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben megpirítom, amíg illatozni kezd, majd mozsárban finomra őrlöm.
A vajat a tagine edényben vagy nagy lábosban felolvasztom. Hozzáadom a felkockzott húst, az összes fűszert, a félbe vágott kajszit, a hagymát és a fokhagymát. Magas lángon, gyakran kevergetve 5-7 percig pirítom, amíg a fűszerek illata felszabadul.
Hozzákeverem a húslevest, lefedem és az előmelegített sütőbe teszem. Legalább 2 órán át főzöm, amíg a hús vajpuha lesz. 20 perccel azelőtt, hogy elkészült, hozzáadom a mazsolát is. Amikor kész, kiveszem a sütőből, hozzákeverem a finomra aprított petrezselymet és a citromlevet. Ha van, egy kevés sóban eltett citromot is adok hozzá. Ha pedig a kajszinak épp nincs szezonja, aszalt sárgabarackkal és 2 ek kajszi lekvárral készítem. Kuszkusszal tálalom.

Májusban, a Tuba tanyán ezt az ételt készítettem az egyik kemencében, hagyományos magyar cserépedényben, aszalt sárgabarackkal. Működött. Nagyon is.

Ajánlott bejegyzések:

hétfő, június 24, 2013

Eton mess az utolsó adag eperből

Sajnos az idei eperszezont átnyaraltuk. Amikor elutaztunk még éppen csak megjelent az első fólia alatt nőtt eper a piacokon, mire hazajöttünk már alig lehet kapni. A baj nem nagy, mert ebből nem neház kitalálni, hogy jó hosszú volt a nyaralás, de azt azért sajnálom, hogy kevés eper jutott nekünk az idén. A két gyerek pár perc alatt tüntet el egy kilónyit ebből a gyümölcsből és én is kivenném a részem, ha hagynák. Stílusosan azzal a desszerttel fejezzük be a szezont, amivel kezdtük: Eton mess készült a hétvégén, ugyanúgy, mint május 19-én a Tuba Tanyán, ahol a Nagy ebéd keretében ezt a desszertet készítettem.

Eton mess eperrel és rebarbarával

eton mess 2.jpg

A desszert egy klasszikus Angliából, ahol állítólag az Etonban College-ben készítették először. Az benne a legjobb, hogy abbahagyhatatlan. Könnyűnek tűnik, pedig nem az, hiszen tejszínhabból és habcsókból áll - az egyik zsíros, a másik édes. De legalább a harmadik alkotóelem a gyümölcs, az gyümölcs, vagyis egészséges. Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, jó bele a meggy, a sárga- vagy őszibarack, vagy akár a málna is. Az epres-rebarbarás változat nagyon népszerű, a rebarbara savanykás íze jól ellensúlyozza a sok édeset. És Nigel Slater után szabadon azt is megtudtam, hogy a gin és a rebarbara igen jót tesznek egymásnak. Érdemes kipróbálni. Működik pesze rebarbara nélkül is, az epres, magában, a klasszikus eredeti recept.

Az egyetlen macera a habcsók elkészítése - ezt már előző nap meg kell csinálni, hogy egyen ideje kiszáradni (vagy meg lehet venni készen). Ettől eltekintve, gyors és egyszerű desszerttel van dolgunk. Nagy mennyiségben is le lehet készíteni -  a Tuba Tanyára 80 adagot vittem és elfogyaott az utolsó cseppig - talán még kevés is volt. A fotó az utolsó előtti adagot ábrázolja, az utolsó még nem volt igazán fotogén.

A recept 8 őre szól. El lehet felezni, de a habcsókot érdemes elkészíteni 4 tojásfehérjéből. Száraz, légmentesen záró dobozban vígan kivárja a következő Eton mess-t (garantálom, hogy nem kell sokáig unatkoznia).

Recept (8 főre)

25 dkg cukor
4 tojás fehérje
csipet só
2 ek szeletelt mandula

40 dkg rebarbara
6 ek gin
1 ek cukor

60 dkg eper
6 dl habtejszín
2 ek cukor

A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A szeletelt mandulát egy kis serpenyőben szárazon kissé megpirítom. Félreteszem
Egy sütőlapot leterítek sütőpapírral és szétterítem rajta a cukrot. 8-10 percre az előmelegített sütőbe teszem, amíg a cukor elkezd megolvadni. Amint ez megtörténik, a tojásfehérjéket azonnal elkezdem tiszta, száraz tálban robotgépben felverni. Amint fehéredni, habosodni kezd, óvatosan beleöntöm a forró cukrot és magas fokozaton 10 percig verem, amíg kemény, fényes habot kapok. Óvatosan beleforgatom a mandulát. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 140 fokra.
Egy másik sütőlapot leterítek sütőpapírral és erre kanalazom a fehérje habot, nagyobb púpokban, egymástól néhány centire, mert fel fognak emelkedni. Kb. egy őrán át sütöm, majd elzárom a sütőt és hagyom a habcsókokat a sütőben szikkadni, amíg az teljesen ki nem hűl (legjonn éjszakára bennehagyni).

A rebarbarát megmosom és 3-4 centis darabokra vágom. Kis lébosba teszem, hozzáadom a cukrot, gint és közepes léngon 7-10 perc alatt addig főzöm, amíg a rebarbara összeesik és megpuhul, de nem esik szét. Leszűröm, a szirupot félreteszem, mindkettőt lehűtöm.

Amikor a habcsók kiszikkadt és a rebarbara lehűlt, a habtejszínt hideg tálban 2 ek cukorral lágy habbá verem. 1-2 habcsókot belemorzsolok, amíkor a tejszín már megfelelően habos. Az epret megpucolom és megmosom, félbe vágom, a nagyobb szemeket negyedelem.

Összeállítom a desszertet: a tejszínhabba óvatosan beleforgatom a rebarbarát, ügyelve, hogy ne keverjem el egyenletesen. Beleforgatom az epret is, néhányat félreteszek a díszítéshez. Egy tál aljára öszetörök néhány habcsókot, rákanalazom a gyümölcsös hab felét, amjd ismét habcsók és hab következik. A tetejére habcsókot és epret teszek. Tálaláskor poharakba szedem és a lehűlt rebarbara szirupból locsolok rá.

eton mess.jpg

Ajánlott bejegyzések:

szerda, június 19, 2013

Három az egyben

Vakációnk alatt igyekeztem a lehető legegyszerűbben megoldani az étkezésünket. Egy családi házban laktunk, megtehettem volna, hogy minden nap főzök, de nem tettem. Gofri, palacsinta, heringes szendvics és majonézes sült krumpli mérgezést kaptunk volna, ha egyáltalán nem foglalkozom vele, hogy mit eszünk, ezért két dolgott tettem: vettünk egy kis grillt, így a tengerparton és a hátsó kis kertünkben is grillezhettünk, ha nem fújt nagyon a szél. Amikor otthon maradtunk (vagyis a bérelt házban) nagyon gyors és egyszerű ételeket készítettem. Tartalmas saláták, rizottók, tésztafélék kerültek az asztalra sosem több, mint 30 perc alatt. Egyik nap, amikor az ebédidő előtt 20 perccel épp bevásárolni indultam akkora szélben, hogy később le is kellett szállnom egy kis időre a bicikliről, mertnem tudtam tekerni, megláttam Éva bejegyzését az előző esti vacsorájukról. Az aznapi ebédünk ez alapján meg is volt. Sok petrezselyemmel, bazsalikommal és pecorino sajttal turbóztam. Hazaérkezésünk másnapján az ürességtől kongó hűtőszekrény előtt állva eszembe jutott, hogy mennire szerette mindenki a tonhalas pesztós tésztát, le ie mentünk egy rövid bevásárlásra, hogy még időben elkészüljön az ebéd. De nem kaptunk tonhalat. Vettem helyette kecskesajtot és fekete olíva bogyót. Az így kikevert kencét Leoval majdnem elkóstolgattuk. Ez adta az ötletet egyéb felhasználási módjaira is. Bemutatom hát a három az egyben kencét:

  1. Paradicsomos pesztós kecskesajtos kence keksszel, kiflivel vagy pitával. Uzsonnára vagy meccsnézéshez.
  2. Paradicsomos pesztós kecskesajtos szendvicskrém salátalevéllel vagy rukkolával, koktélparadicsommal és szélben szártott sonkával, ciabattában. Kirándulásra.
  3. Paradicsomos pesztós kecskesajtos penne. Villámebédnek vagy vacsorának. A maradék hidegen, friss bazsalikommal és koktélparadicsommal tésztasalátaknt is remekül helyt áll.

Akármelyik változatot és készítem el, biztos, hogy nem töltök a konyhában többet 10 percnél. Így még nagyon éhesen is neki merek állni az ebédkészítésnek, hogy utána körbeüljük az asztalt, ahányan csak vagyunk és egy jót együnk. Szép az élet!

Te melyiket szereted?

kence.jpg
Recept

12 dkg  szárított paradicsomos pesztó (pl. Alnatura, DM-ből)
10 dkg lágy kecskesajt
5 dkg fekete olíva bogyó
1 ág kakukkfű levelei morzsolva
frissen őrölt fekete bors

40 dkg penne
4l víz
1ek só

A tésztát fogkeményre főzöm. Amíg készül, az olíva bogyót vékonyra szeletelem és az összes többi hozzávalóval jól kikeverem. A krémet a forró tésztával összeforgatom vagy kis tálba teszem és mártogatósként kínálom. Esetleg szendvicsbe kenem.

kence 2.jpg

Évának köszönet az ötletért!

Ajánlott bejegyzések:

Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hírdetés

Könyvem

Postaláda

Adatvédelem

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.