Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Konyhai kísérleteim,
sütés, fôzés, álmodozás.
Amikor éppen nem
csinálom, itt írok róla.
Gasztronómia.
Bolondulásig.

csütörtök, augusztus 30, 2012

Cake pops (a Mokkában) - sütinyalóka

Ezekkel a cake popokkal indulok most a Mokkába. 9 körül leszek (leszünk?) adásban. Utána megírom a receptet és egy kis cake pop történelmet is.

Cake pop

cake pops_1.jpg

A cake pop, vagyis tortanyalóka cukiság. Illatos, színes, édes tobzódás. Amikor ilyet eszünk vagy készítünk, nem gondolunk diétára, fogyókúrára, E-kre vagy műanyagokra, hanem átadjuk magunkat annak a bizonyos édes kísértésnek. Néha ezt is lehet. Például zsúron gyerekekkel vagy egy nagy dumapartin rég nem látott barátnőkkel. Még jó, hogy mindjárt jön haza a barátnőm Londonból és összejön a nagy csapat... és örülhetnek a gyerkőcök R2r zsúrján is hamarosan. Már tudom, hogy melyik alkalomra milyen cake pops készül majd.

Eredetileg a cupcake kistestvére - hiszen itt is egyszemélyes tortafalatokról beszélünk, és természetesen amerikai agyszülemény. A Bakerella nevű bloggerhez köthető a keletkezése, aki az amerikai álmot valósította meg a kis sütigolyókkal. 4 hónapja blogolt, amikor az első sütinyalókákat elkészítette - nem cukrász és nem újságíró, csak egy lelekes hobbisütögető - és posztolta. Néhány hét múlva Martha Stewart műsorában mutatta be, hogy mit talált ki, majd rövidesen könyvet írt tudományáról és a Toys'R'us cake pops formákat készített a Bakerella márkanév alatt. Innentől elég mindenféle alkalomra újabb és újabb figurákat kitalálni és élvezni az őrületet.

Tortanyalókát mindenféle tortából lehet készíteni. Egyszerűen azt az alapelvet kell követni, hogy a tésztából és a krémből olyan arányú keveréket készítsünk, ami jól formázható. Tömör, de alakítható masszát kell kapnunk, olyat, ami nem csúszik le a pálcikáról (fontos, hogy a pálcika is jól tartsa magát, a vastagabb hurkapálcika az igazi) és nem is morzsolódik szét. Ez a legegyszerűbb helyzetben egy 6 tojásos piskótához kb. 25 dkg krémet jelent. A krém ugyanannyi vajból és krémsajtból készül, az amerikai receptek szerint 2 csésze, azaz kb 25 dkg porcukor hozzáadásával, én az egyszerűség kedvéért ugyanannyi cukrot szoktam hozzáadni, mint vajat és sajtkrémet, vagyis 125 grammot mindenből - ebből marad valamennyi, de mindig megtaláljuk a helyét.

Innentől két fontos mozzanata van a tortanyalókák készítésének: kézügyesség és hűtés. Hűtés, hűtés. És hűtés. A begyúrt masszát alaposan le kell hűteni formázás előtt, az a legjobb, ha egész éjszaka tud pihenni, majd ahogy dolgozunk vele, minden lépés után vissza kell tenni a hűtőbe. És akkor nézzük lépésről lépésre.

Tortanyalóka lépésről lépésre

1. A kisült piskótát/tortalapot egy éjszakát hagyjuk pihenni, szikkadni, majd szétmorzsoljuk,

2. elkészítjük a krémet és a morzsáoz keverjük, összegyúrjuk (kézzel a legegyszerűbb),

3. a masszát alaposan lehűtjük, a legjobb egész éjszakára, hogy a morzsalék átvegye a krém nedvességét,

4. a masszából kis golyókat gyúrunk, ezekbe azonnal méretre vágott hurkapálcikát vagy nagylókapálcikát szúrunk és visszatesszük őket a hűtőbe (a legjobb, ha már erre a célra előkészített hungarocellbe vagy száraz oázisba szúrjuk és úgy hűtjük be),

5. elkészítjük a bevonót - ez lehet jó minőségű étcsokoládé, amit ebben az esetben temperálni kell (2/3 részét felolvasztjuk majd a maradék 1/3-ot hozzáadjuk és addig keverjük, amíg teljesen felolvad, így jól bevonja majd a golyócskákat és meg is szilárdul a csokiréteg), használhatunk bevonócsokoládét vagy más bevonót pl. Candy melts-et, ami több színben is kapható cukrászkellék boltokban,

6. a hideg golyókat megfürdetjük a bevonóban - több féle technika létezik, a legjöbb, ha valami kisebb, mély edénybe mártjuk a golyókat egy evőkanál segítségével és ezzel együtt egy kicsit leütögetjük a felesleget, de lehet egyszerűen csak mártani vagy kanállal kenegetni is, kinek mi válik be,

7. a kész popokat innen még lehet tovább dekorálni ízlés szerint, majd egyből behűteni, amíg a bevonó megszilárdul,

8. kész! innentől már nem kell tovább hűteni, a golyók a helyükön fognak maradni, amíg esélyt adunk nekik.

Lesznek konkrét receptek is hamarosan, most itt befejezem.

Ajánlott bejegyzések:

A bejegyzés trackback címe:

http://lilafuge.blog.hu/api/trackback/id/tr674740999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha hétvége, akkor csülökre család! 2012.08.31. 12:02:55

Na, jól melléfogtál, ha azt hitted bográcsozás lesz a téma. Ámbár nem is rossz ötlet, amíg rontjuk az ingatlan jelenlegi arculatát, elrotyogna egy kis ebédnek való. Gyújtós úgyis mindig van, már megint emelkedik a kazal, Isten bizony ezek a növényi nye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

400m2 2012.08.31. 12:12:05

Kedves Lila Füge! Ha legközelebb a húslevesről írnál, akkor majd én is idelinkelek egy másik blogot, aki már szintén írt egy olyan dologról, amit nem ő talált ki.
Nagyon jó voltál a Mokkában, gratulálok!

Mrs.Columbo 2012.08.31. 13:48:58

@chatte: @400m2: Nem egészen értem a hőbörgést, amikor mindkét blogger odaírta a posztban, hogy az ötlet a Bakerellától származik.
Ráadásul a cuppcake által írt kikísérletezést meg felszólítást, hogy ne használd a receptet etikailag kicsit furcsállom, amikor Bakerella pl. itt lépésről lépésre megmutatja videón...
www.youtube.com/watch?v=JpIifr0VOxY

kisRita 2012.08.31. 14:00:56

Nagyon szépek, biztos finomak is:) ha nagyobb lesz a kislányom majd megpróbálkozom vele.

400m2 2012.08.31. 15:14:32

@Mrs.Columbo: juj, akkor félreérthető voltam. Én teljesen egyetértek veled, vagyis nem értem chatte hőbörgését, ugyanis nem egy titkos levédett dologról van szó, mégis kicsit pikírtnek tűnik a link.
Bocs ha félreérthető voltam.

Mrs.Columbo 2012.08.31. 15:24:03

@400m2: akkor meg én bocsi, csak felhúztam magam az első linken, és utána még ott volt a tiéd, és még a gratulációdat is ironikusnak véltem. :p
(szóval nem voltál félreérthető, csak engem vakított el a méreg :D )

nyekmec 2012.08.31. 15:32:35

én ezt már rég feltaláltam, zserbógolyóval. nem volt kedvem kézzel megfogni, ezért először fogpiszkálót, később hurkapálcát dugtam bele. most akkor mi van?

chatte 2012.08.31. 15:48:49

nem hőbörögtem, plussz infonak tettem be, csak kicsit hajnal volt, így az lemaradt. semmi bajom azzal hogy füge is megsütötte és ismerté tette. a blogot azért másoltam mert ott több recept is van a témában.

true story 2013.02.03. 01:35:55

:D
azt irtad "nagylókapálcikát" :D
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hírdetés

Könyvem

Hirdetés

Postaláda

Adatvédelem

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.