Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Konyhai kísérleteim,
sütés, fôzés, álmodozás.
Amikor éppen nem
csinálom, itt írok róla.
Gasztronómia.
Bolondulásig.

péntek, április 30, 2010

Spagetti és húsgolyók

Spaghetti and meatballs. Az egyik nagy klasszikus amerikai vasárnapi ebéd, ami természetesen a bevándorlóknak köszönhető. Olyannyira az Államokba érkező olasz bevándorlók étele ez, hogy megfelelője nem is igazén elterjedt Olaszországban. Kevés helyen tesznek húsgolyókat a paradicsomszószba az olaszok, Amerikában is azért tehették meg, mert volt bőven hús és sokkal inkább megengedhették maguknak ezt a luxust.

Spagetti húsgolyóval


Nálunk a húsgolyók R2r étkeztetésével kezdenek egyre jobban előtérbe kerülni, mert amíg nem bújt ki az összes foga könnyebben el tudja rágcsálni a darált húsból készült golyócskákat. A paradicsomos spagetti - és bármilyen tésztaféle amúgy is a nagy kedvencek közé tartozik, így adja magát a dolog, hogy ameriakanizáljuk egy kicsit az étkezésünket. Néha, na.

Kellemes hétvégét mindenkinek!


Update: Milánóban élő barátnőm szuperautentikus és nagyon hasznos megjegyzései a receptet illetően (vigyázat a férje szerint jobban készíti a szóban forgó ételt mint olasz anyósa!):
"A paradicsom+húsgolyó (polpette) létezik, csak nem kerül így együtt a tésztára. Megcsinálják a szószt a húsgolyóval, aztán kiszedik a húsgolyót, a szósz megy a tésztára, a húsgolyót pedig külön eszik meg, második fogásként ...nagyon ravaszok.
 
Többféle variáció is létezik...pl. a polpettone (nagy húsgolyo) ami úgy néz ki, mint egy hatalmas fasírt (u.a. mint a te receptedben) csak a közepébe tojást, sonkát stb. pakolnak és lassú tűzön megfőzik a klasszikus paradicsomszószban. Aztán a szósz rákerül a tésztára,  a nagy fasírt pedig második fogásként az asztalra.

Az igazán tuti paradicsomszószban mindaz benne van amit írtal + babérlevél (módjával) + zellerszár, és nagyon lassú tűzön fő... nem szabad nagyon kevergetni sem, csak lassankent vízzel felönteni."
Recept (4-6 személyre)

Húsgolyók:
3 vastag szelet fehér kenyér (héja nélkül)
kevés tej
1 kg darált marhahús (pl. comb)
1 kissé felvert tojás
2 ek frissen reszelt parmezán
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csokor felaprított petrezselyem

frissen őrölt vegyesbors
2 ek olívaolaj a sütéshez

Paradicsomszósz:
2 doboz paradicsomkonzerv
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj

frissen őrölt vegyesbors

1/2 kg spagetti

A kenyeret kevés tejbe áztatom, félreteszem.
A darálthúst összekeverem a többi hozzávalóval, majd amikor a kenyér megpuhult a tejben kinyomkodom és a húsos keverékhez adom. Összedolgozom és kis golyókat formázok belőle (25-30 db). Egy nagy serpenyőbe 2 ek olívaolajat öntök, a húsgolyókat beleteszem és közepesen erős lángon 15 perc alatt, néha megforgatva, barnára sütöm.
Közben elkészítem a paradicsomszószt: a hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, ráöntöm a paradicsomokat, sózom, borsozom és fedő alatt 30 percig főzöm. Amikor besűrűsödött a paradicsomszószt a húsgolyókhoz keverem és 10 percig együtt rotyogtatom.
1/2 kg spagettit kifőzök és összeforgatom a szósszal. Parmezánt reszelek a tetjére és egy nagy adag salátával tálalom.

Ajánlott bejegyzések:

A bejegyzés trackback címe:

http://lilafuge.blog.hu/api/trackback/id/tr253300175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Anonymous 2010.04.30. 13:22:00

Isteni ;)!

Boglárka 2010.04.30. 13:22:00

Kedves Lila Füge!

Írtam mikor megadtad az email címed, de mostanáig nem jött válasz.

Lillacska 2010.04.30. 13:22:00

Szia Boglárka! Ennek nagyon örülök, a paradicsomlét előre is köszönöm, beszéljük meg levélben: lilafuge@gmail.com

Boglárka 2010.04.30. 13:22:00

Kedves Lila Füge! Ezer hála a receptért, mert nemcsak nekünk ízlett nagyon, de még 16 hónapos időszakosan válogató kicsi fiam is falta. :) Hálám jeléül szívesen adnék abból a házi paradicsomléből ami nem kis szerepet játszott a sikerben.
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hírdetés

Könyvem

Hirdetés

Postaláda

Adatvédelem

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.