Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Konyhai kísérleteim,
sütés, fôzés, álmodozás.
Amikor éppen nem
csinálom, itt írok róla.
Gasztronómia.
Bolondulásig.

szerda, szeptember 16, 2009

1. szülinapi torta - ehető és finom is

A szülinaposnak, akármilyen kicsi, torta jár. Gondban voltam, hogy milyen tortát készítsek, mert azt szerettem volna, hogy az ünnepelt is ehessen belőle, de mivel mégis a vendégek fogják a nagyobb részt elfogyasztani, felnőtt szempontból is finomnak kellett lennie. Egyszerre legyen tehát minél egészségesebb és minél finomabb.

Áfonyatorta sajtkrémmel


Napokig bújtam a netet és találtam egy csomó első szülinapos förmedvénytortát, így 2 következtetésre jutottam: 1. egészen idáig csak szupercsúcs kajákat evett a gyerekem, nem 1 szelet tortával fogom mindezt tönkretenni, 2. az lesz a legjobb, ha mindenhonnan ellesem, ami értelmes babatortaügyileg és szépen kitalálom a saját receptemet, hogy megfeleljek a fenti kritériumoknak.
Így készült el a sajtkrémes áfonyatorta zabpehellyel és tej nélkül. Külön érdeme, hogy a sütési időt leszámítva 15 perc alatt össze lehet állítani, de nem keksztorta. Az ünnepelt imádta, egy egész szeletet betolt belőle, így a második ünnepnap is megsütöttem, sikere volt mindenkinél én meg örülök, hogy lehet normális első szülinapi tortát sütni.


Hozzávalók:

25 dkg áfonya
22 dkg liszt
5 dkg zabpehely
15 dkg barnacukor
1 csomag sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
2 dl joghurt
2 tojás
1 ek frissen facsart citromlé
3 ek almalé

A sajtkrémhez:
50 dkg Philadelphia vagy más natúr sajtkrém
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

A krémhez a hozzávalókat robotgépben elkeverem, felhasználásig félreteszem
Egy nagyobb tálban összekeverem az áfonyát, lisztet, zabpelyhet, cukrot, sütőport, sót és a fahéjat. Egy másikban kissé felverem a tojásokat, hozzákeverem a joghurtot, az almalevet és a citrom kifacsart levét. Hozzákeverem a lisztes alaphoz, lágyan elkeverem, kivajazott, lisztezett, csatos oldalú tortaformába öntöm és 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, kettévágom. Megtöltöm a krém felével, a másik felével pedig bevonom. Szeletelés előtt 20 percet hűtöm.

Ajánlott bejegyzések:

A bejegyzés trackback címe:

http://lilafuge.blog.hu/api/trackback/id/tr503300099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Filkó 2009.09.16. 15:01:00

Én szőlővel csináltam, a tésztába és díszítéshez is azt raktam, szép és finom lett. A krémet pedig 2 "gazdaságos" sajtkrém és 1 tejföl keverékével készítettem, ez is kiváló lett, bár pár órát kellett a hűtőben pihentetni, hogy megszilárduljon. Remek és egyszerű torta, biztos készítek még!

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Szia! Ízben szinte minden gyümölcs passzol. Lehet most meggyel, nektarinnal vagy barackkal, akár sárgabarackkal is készíteni. A mélna gondolom szintén kiesik magok miatt. Mangó is jó bele, de inkább valami idénygyümölcsöt válassz.

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia!
Nagyon tetszik a recept, de én nem merem áfonyával csinálni. Mivel lehet helyettesíteni, ami ízben passzol a sajtkrém-bevonathoz?

kocsy 2009.09.16. 15:01:00

No. Kedves Lila Füge, isteni a tortád! :) Áfonya helyett mirelit mangóval és konzerv őszibarackkal csináltam, málnadíszítéssel a tetején. A Philadelphia sajtkrémet nem mertem helyettesíteni, a korábbi hozzászólásokat olvasva. Így aztán elég drága torta lett, de baromi finom. :) Köszönöm neked, már komolyan aggódtam, hogy répatortát kell sütnöm. :) És ami a lényeg: a kis csepertyűmnek is kifejezetten ízlett. :)
Legyen szép napod!
kocsyzsuzsi

Dora 2009.09.16. 15:01:00

Szerintem inkább a kissebb formában süsd, de akkor növelni kell a sütési időt, hogy átsüljön. Szúrópróbázd!

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Köszi Dóra! Reméltem, hogy pozitív választ kapok a szilvalekváros ötletemre. Azt gondoltam, ha nem vetitek el (nagyon), mindenképp kipróbálom. Csak most meg az a gondom, hogy nincs megfelelő méretű tortaformám. Van egy 20 cm-es szilikonosom, meg egy 30 cm-es csatosom. Innen lehet nyerni? (azon kívül, hogy szerezzek be egy megfelelő méretet:) Melyikbe süssem inkább? Köszi,Dóri. Ui.: Na, most az persze jó kérdés, ha ennyit problémázom, miért nem sütök valami mást... Jó kérdés :)

Dora 2009.09.16. 15:01:00

Dóri, ha nagyon sűrű a lekvár, meg lehet próbálni szerintem.

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia! Mit gondolsz, ha áfonya helyett szilvalekvárt (100% gyümölcs) teszek bele, sikerülhet a torta? Előre is köszönöm! Dóri

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Szia Renáta!
Én mertem adni és már a 2. szülinapot is jó egészségben (egy kis náthától eltekintve) megünnepeltük a múlt héten. Nem lett semmi baja a tortától pedig egy teljes felnőttnek való szeletet betolt (a marhapörkölt után). Boldog első szülinapot a gyerkőcnek!

Renáta 2009.09.16. 15:01:00

Szia!Nagyon megtetszett ez a recept, nekünk októberben lesz egy éves a drágánk!Viszont én úgy tudom, hogy áfonyát másfél évesen lehet adni, illetve az ilyen apró magvas gyümölcsöket.Illetve tojás is van benne, fehérje.
Nektek ez a két dolog nem okozott gondot, nem lett pöttyös utána?
Csak emiatt vannak fenntartásaim:)
Külön tetszik, hogy gyerek és felnőttnek is jó lehet.
A répatorta és kekszes nyalánkságok, amiket eddig találtam, nem igazán izgattak fel, megmondom őszintén...:):)

Suska 2009.09.16. 15:01:00

köszi, hát igen, sajnos philadelphia nem volt...:-( azért majd megpróbálom még egyszer, ha sikerül beszereznem!:-)

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

szia suska,

nem tudom milyen a spar sajtkrém, a philadelphia viszonylag semleges, nem igazán sós, így nekem a krém sem tűnt annak. ha még adsz egy esélyt a sütinek szerntem legközelebb próbáld ki azzal, vagy a lidl-ben kapható krémsajttal, ami a philadelphia koppintásam nagyon hasonló a csomagolása, sajnos a nevét nem tudom, de sokkal olcsóbb min az eredeti.

suska 2009.09.16. 15:01:00

sziasztok!

tegnap megcsináltam a tortát, ami gyönyörűen nézett ki (a tetejét nem csak áfonyával szórtam meg, hanem még kis sárgadinnyéból kivájt gombócokat is raktam rá). a tészta is szuper lett. Mégis ehetetlen lett a felnőtteknek:-( a krém miatt... azt mondták, túl sós. teavajjal és spar natúr sajtkrémmel csináltam: lehet, hogy nem volt túl jó a választás? nekem se ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert 8hetes terhes lévén mindentől rosszul vagyok:-) viszont a kislányom két szeletet is bevágott belőle - mondjuk neki készült, úgyhogy azért annyira nem vagyok elkeseredve, de azért örültem volna, ha másnak is ízlik...:-)

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia!
Köszönöm a választ, nagyon finom volt, az ünnepeltnek,és a vendégeknek is ízlett. Nem is maradt belőle!

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Szia! Minden süti összeesik egy kicsit, erre ez különösen igaz a zabpehely miatt. Nem kell újat sütnöd, ha ketté tudod vágni.

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia!
Most sütöttem meg a tortához a lapot.Viszont kicsit elkeseredtem, mert sütés közben olyan szépen feljött, de most,hogy kikapcsoltam a sütőt, kicsit összeesett a tészta. Ez normális, vagy inkább süssek másikat?

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Meg fogom sütni újra, hogy rájöjjek mi lehetett a baj. Nekem többször jól sikerült, remélem nem rontotta el a szülinapot!

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Sziasztok!
Sajnos nekem nem sikerült ez a torta, pedig mindent az előírás szerint, ugyanazokkal a hozzávalókkal készítettem és nem is vagyok már kezdő a sütés terén... A tészta másfél óra alatt se sült át teljesen, szalonnás maradt(pedig kicsit magasabb hőfokon sütöttem az előírtnál), a krémben pedig nagyon furcsa volt, hogy se nem édes, se nem sós. Szerintem azért, mert a natúr krémsajtnak is van egy bizonyos sós íze, amit a gyümölcscukor csak még jobban kihozott. A tészta annyira kemény, tömött állagú lett, hogy a kis 3 foggal rendelkező egyévesemnek 1-2 pici, összenyomott falatnál többet nem is mertem belőle adni. Az áfonyáról pedig azt olvastam, hogy csak másfél éves kora után kaphat a baba...

Anna 2009.09.16. 15:01:00

Kedves Lila Füge!
Köszönöm szépen a receptet! 1 éves Katicánk szülinapjára készítettem - igaz fagyasztott áfonyából - és tökéletes lett!!! Az ünnepeltnek nagyon ízlett és a rokonság is el volt bűvölve :-) Egy szóval ez a TÖKÉLETES 1. szülinapi torta!

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Zsuzsi, a krémnek jót tesz, ha egy kicsit behűtöd, ha túl ágyra kikerült, a sajtkrém és a vaj is megdermed, jobban tudod kenni, csak ne hűtsd túl.
A tésztánál nem tudom mi lehetett a gond, nekem többször is tökéletesen sikerült. Nem maradt ki a sütőpor?

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Sziasztok,
elkészítettem a tortát, de majdnem teljes kudarcba fulladt. A krém teljesen folyékony lett, úgyhogy némi tejszínt és zselatint kevertem hozzá. A tészta pedig nagyon nehéz és tömör lett, olyan vékony, hogy félbevágni sem volt érdemes és félő volt, hogy nem bírná tartani a tetőt a köztes krém. Így alul maradt a tészta, felette a zselatinos-joghurtos krém, szépen összeállt a hűtőben. Az íze így is jó volt, a mi 1 évesünk rögtön megevett egy egész szeletet belőle. Mit csinálhattam rosszul?
Zsuzsi

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

A forma garantáltan 26 cm. A málnát jól csepegtesd le és nem lesz semmi gond.

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia, megint Anita vagyok. Sajnos áfonyát nem kaptam, helyette mélyhütött málnát vettem, szerintem azzal is jó lesz. Szerinted változtassak a recepten valamit? A málnának szerintem több leve van, mint az áfonyának. A 26 cm-es forma az elég nagy, nekem is az van. (a képeiden kissebbnek tünt :) )

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Szia Anita, a tortát én 26 cm-es, csatos tepsiben sütöttem.

Anonymous 2009.09.16. 15:01:00

Szia, az én porontyom most lesz 2 éves, gondoltam megcsinálom neki az áfonyatortát. Az a kérdésem, hogy ez mekkora tortaformára elég? Leszünk kb 15-en, szerintem a dupláját kell csinálnom. Köszi a választ, Anita.

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

Peter, koszonom a megtiszteltetest!

Peter Orosz 2009.09.16. 15:01:00

Apró változtatásokkal ezt a tortát készítettük el Bernd Rosemeyer autóversenyző századik születésnapjára:

http://hyperleggera.com/2009/10/rosemeyer100/

gasztrobisztro 2009.09.16. 15:01:00

Megcsináltam, és szuper lett, még a kevésbé édesszájúnak is ízlett...

Kinga 2009.09.16. 15:01:00

óóó, hát ez is szuper recept, köszönöm! tegnap sajnos már nem kaptam a Kolosy-n áfonyát, de a kofaférfi azt mondta, ha ma valószínű h lesz. alig várom!

Lillacska 2009.09.16. 15:01:00

hello Kinga!
nézd meg ezt is, mostanában nem bírom abbahagyni az áfonyás cheescake-es témát :)
http://www.divany.hu/Gasztro/a-cheesecake-divatos

Kinga 2009.09.16. 15:01:00

reggel arra gondoltam, hogy ma nézek egy sajtkrémtorta receptet és nyomban az Alibiben evett áfonyás sajtkrémtorta jutott eszembe.
és az rss pedig épp ezt a receptet dobta ki :)

Beatbull 2009.09.16. 15:01:00

Boldog születésnapot! ;)

Zsuzsi 2009.09.16. 15:01:00

Gratulálok a gyermeknek/gyermekhez. Nálam is hamarosan aktuális lesz a tortakérdés, de szerintem egy gyümölcsös cobblert fogok a lányomnak csinálni,mert a hétvégén megkóstolta és teljesen odavolt érte. Csak bele kéne csempészni egy kis túrót, mert azt meg imádja...

biciiiii 2014.02.25. 21:01:07

Áfonya helyett felengedett és NAGYON lecsepegtetett, darabokra vágott eper? Vajon? (Tudom, mag, de nem első gyerek, lazák vagyunk:)

És még egy gondolat: a krémbe vaj helyett fehércsoki? Vagy ez így annyira tutter, hogy kár variálni fehércsokival?
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hírdetés

Könyvem

Hirdetés

Postaláda

Adatvédelem

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.